Bestuur en leden vakbonden akkoord met nieuwe cao politie

Foto: ANP

Het bestuur en de leden van de politievakbonden stemmen in met een nieuwe cao voor de politie. Tijdens een digitale ledenpeiling stemde 70 procent voor, laten de bonden vrijdag weten. Ruim negenduizend stemmen werden uitgebracht. Maandag gaan korpschef Henk van Essen, de voorzitters van de vier politievakbonden bij demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus de overeenkomst ondertekenen.

Begin juni kwamen de bonden en het ministerie na grimmige onderhandelingsmaanden tot een akkoord voor een ‘tussen-cao’. Politiemensen krijgen dit jaar onder meer een structurele loonsverhoging van 1,3 procent vanaf 1 juli en een eenmalige uitkering van 750 euro. De vakbonden hadden aanvankelijk iets hoger ingezet, maar besloten voor nu toch akkoord te gaan.

Het overleg tussen de minister en de bonden zat maandenlang in een impasse en de bonden voerden actie. Het dreigement van de politiebonden om te staken tijdens de voetbalwedstrijd van Feyenoord en Ajax, zorgde uiteindelijk voor een doorbraak. Het kabinet deed de vakbonden een handreiking tijdens een door de gemeente Rotterdam aangespannen kort geding en daarop gingen beide partijen weer met elkaar praten.

Beschermen gezinnen van politiemensen

In de hervatte gesprekken ging Grapperhaus onder meer akkoord met het voorstel van de bonden om tegelijk met een nieuwe cao nieuwe initiatieven af te spreken om politiemensen en hun gezinnen te beschermen tegen geweldsrisico’s. Dat was een belangrijk punt van de vakbonden. „Uiteraard blijven de bonden zich sterk maken voor een verdere verbetering van de beloning van het politiewerk vanaf januari 2022. Daarover zal dan politiek zaken moeten worden gedaan met een volwaardig nieuw kabinet en een volwaardige nieuwe politieminister”, aldus de bonden eerder deze maand.

Bij de vorige cao-onderhandelingen voerde de politie ook stevig actie. De bonden dreigden toen zelfs met de zwaarste acties ooit: een heel weekeinde alleen nog bij echte nood uitrukken. Dat ging op het laatste moment niet door, in september 2018 werd toch nog een akkoord gesloten.

Het korps telt 63.000 fulltimebanen, waarvan ongeveer 50.000 operationeel. De politie is naar eigen zeggen de grootste werkgever van Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu