Bevestiging: Eerste coronavaccins van Pfizer en BioNTech kunnen eind dit jaar in Nederland zijn

Foto: AFP

Pfizer en BioNTech kunnen eind dit jaar de eerste coronavaccins leveren aan de EU-landen. Dat bevestigt de Amerikaans-Duitse combinatie vandaag in een persbericht.

Als het vaccin door de gezondheidsautoriteiten veilig genoeg wordt bevonden om toegelaten te worden op de markt, kan er dus eind dit jaar worden begonnen met het vaccineren van mensen, ook in Nederland. Gisteren kwam de deal tussen de Europese Commissie en de twee bedrijven rond. De EU-landen kopen 200 miljoen doses van het coronavaccin, met een optie op nog eens 100 miljoen.

Nederland heeft daarmee in eerste instantie recht op bijna 8 miljoen doses, en later mogelijk nog eens op bijna 4 miljoen. Overigens zijn twee prikken van het vaccin nodig om mensen goed te beschermen, dus met de eerste bestelling zouden maximaal een kleine 4 miljoen Nederlanders kunnen worden gevaccineerd.

50 miljoen

Eind december hoeven we nog niet op grote aantallen vaccins te rekenen. Pfizer en BioNTech melden wereldwijd dit jaar 50 miljoen doses te produceren. In 2021 wordt die productie opgevoerd naar 1,3 miljard. Ook de Verenigde Staten hebben een deal gesloten met de twee bedrijven. Zij kwamen al in juli tot overeenstemming over de aankoop van minimaal 100 miljoen doses.

Pfizer en BioNTech maakten eerder deze week enorm veelbelovende tussentijdse resultaten bekend van hun vaccin. Het gaat om de eerste resultaten van het fase 3-onderzoek, het laatste stadium voordat een vaccin de markt op mag. In die fase is het vaccin op ruim 43.000 mensen getest. Uit een eerste analyse blijkt dat 94 proefpersonen het coronavirus kregen. Het overgrote deel zat in de placebogroep, meldden Pfizer en BioNTech, dat op basis van de getallen concludeert dat het vaccin voor 90 procent effectief lijkt te zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu