Zo vier je digitaal Bevrijdingsdag in Drenthe en Groningen (met de hele dag updates)

Het bevrijdingsvuur in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

De Bevrijdingsfestivals gaan niet door. Maar de vrijheid vieren kan nog steeds. Via internet zijn er vele mogelijkheden. Een overzicht.

Bevrijdingsfestival Drenthe: dit keer in je huiskamer

Het Bevrijdingsfestival brengt mensen bij elkaar en juist dat kan niet meer, concludeert de Drentse tak op de website. Een alternatief is er wel: drie jongeren die iets over vrijheid zouden vertellen, doen dat nu in videovorm.

Je vindt ze hier:

Muziek van studenten van het Noorderpoort College en het Noord Nederlands Orkest

Op Bevrijdingsdag gaat Zweef Weg online in première. Het lied is geschreven door Yrsa Joosten en Madelief Gal, twee studenten van het Noorderpoort College. De twee jongeren zingen hun lied zelf en worden begeleid door musici van het Noord Nederlands Orkest (NNO) en het Prins Claus Conservatorium.

Het lied is onderdeel van In Vrijheid, een project waarbij het NNO jonge artiesten opriep om songs te schrijven over vrede, vrijheid of democratie. Je kunt de muziek en de videoclip vanaf 5 mei bekijken op nno.nu/vrijheid .

Kijk naar hoe we de bevrijding vroeger vierden op RTV Drenthe

Anno Drenthe, het tv-programma met beelden van vroeger, staat dinsdag in het teken van Bevrijdinsdag. Te zien zijn onder meer beelden van het bevrijdingsfeest in Meppel in 1948, in Borger in 1956 en in Emmer-Compascuum in 1964. De uitzending van Anno Drenthe begint om 18.34 uur en is te zien bij RTV Drenthe.

Dansen, niet in de EM2, maar in je huiskamer

De Groningse evenementenorganisatie Onder De Pannen lanceert dinsdag van 16 tot 22 uur alsnog een feestje. Niet dansen in de EM2, zoals de organisatoren graag hadden gedaan, maar een feestje via een livestream .

Feestvierders wordt een vrijblijvende donatie gevraagd. Het geld dat zo wordt opgehaald wordt geschonken aan de Voedselbank in de stad. Kortom: draai die speakers open, spring op tafel en dansen maar!

Ramses Shaffy op het carillon

Stadsbeiaardier Auke de Boer geeft gehoor aan het verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om dinsdag 5 mei om 16.55 uur het lied ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy te spelen op het carillon van de Martinitoren in Groningen.

Ga naar het Groninger Museum!

De tentoonstelling En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen is door de coronacrisis nooit geopend. Maar sinds vanochtend 10 uur is de expositie toch te bezoeken. Virtueel. Dwaal door de tentoonstellingsruimtes en luister naar audiofragmenten van persoonlijke verhalen, muziek, kijk naar aanvullend materiaal of doe een virtuele puzzeltocht met je kinderen.

Met het CBK wandelen langs oorlogsmonumenten in de stad Groningen

Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen beheert de collectie Groninger kunst op straat. Albert Westerhoff is stadsgids in een online tour over de verborgen en poëtische wetenswaardigheden achter de kunstwerken.

Hij neemt de bezoeker mee naar het Joods Monument van Eduard Waskowsky, het Werkmanmonument van Armando, Sint-Joris en de draak van Ludwig Oswald Wenckebach en de kunstwerken in de Folkingestraat uit het project Verbeeld Verleden.

Was je toch liever naar een vrijmarkt gegaan? Don’t worry, ook dat kan digitaal

Op Facebook zijn allerlei vrijmarkt-verkoopgroepen te vinden, zoals deze digitale vrijmarkt voor de gemeente Hogeland .

Steek digitaal het Vrijheidsvuur aan

En ook het Vrijheidsvuur, dat ieder jaar op 4 mei wordt ontstoken in Wageningen en vervolgens wordt doorgegeven, is digitaal beschikbaar. Klik hier om het aan te steken en door te geven.

Nieuws

Meest gelezen

menu