Bijna 1300 patiënten met corona in het ziekenhuis. Ernst Kuipers: 'In pessimistisch scenario 75 procent afschaling van reguliere zorg'

Ernst Kuipers. Foto: ANP

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1298 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 65 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In het afgelopen etmaal zijn 175 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Het aantal opgenomen patiënten zal ook de komende tijd stijgen, verwacht Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Op de verpleegafdelingen liggen 1046 coronapatiënten, 60 meer dan op zondag. Het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen steeg van 247 naar 252. Negentien mensen zijn in de afgelopen 24 uur naar een ander deel van het land verplaatst.

'We stevenen af op een aanzienlijke afschaling'

Als de stijging doorgaat zoals nu, zullen verpleegafdelingen eind oktober 2000 mensen behandelen en eind november 4500 patiënten. Dat is ruim meer dan tijdens de eerste golf, aldus Kuipers. De ic-patiënten zijn daar niet bij inbegrepen. ,,We stevenen af op een aanzienlijke afschaling van de reguliere zorg in heel Nederland”, aldus Kuipers.

In het meest pessimistische scenario moet de reguliere zorg 75 procent worden afgeschaald. ,,De curve stevent af op een scenario dat we als Nederland niet moeten willen. Als de overdracht snel vermindert, is dat te vermijden”, aldus Kuipers.

De problemen kunnen nog lang duren, waarschuwt Kuipers. Bij de eerste golf duurde het twaalf weken na de intelligente lockdown voordat de druk in de ziekenhuizen weer normaal was.

Nieuws

Meest gelezen

menu