Bijna 23.000 vluchtelingen uit Oekraïne zitten in de opvang, maar er komen nauwelijks extra plekken bij

Aantal extra plekken Oekraïners groeit nauwelijks ANP

Gemeenten hebben de laatste tijd maar weinig extra opvangplekken voor Oekraïners gevonden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Gemeenten hebben de afgelopen dagen slechts 42 extra opvangplekken gerealiseerd. Het totaal aantal beschikbare plekken bedraagt nu 31.862. De toeloop van het aantal Oekraïense vluchtelingen dat naar Nederland komt, neemt iets af.

Tot nu toe worden 22.907 Oekraïners opgevangen in door gemeenten beschikbare locaties; een krappe 2000 meer dan donderdag.

De burgemeesters van de veiligheidsregio’s hebben het kabinet enige tijd geleden toegezegd 50.000 opvangplekken te gaan realiseren.

Sinds donderdag, het laatste moment waarop het ministerie opvangcijfers bekendmaakte, hebben 1794 nieuwe Oekraïners voor een gemeentelijke opvangplek aangeklopt. Daarmee komt het aantal nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne voor het eerst sinds 21 maart uit onder de 2000. Op 21 maart zochten nog ruim 4000 Oekraïners een gemeentelijke opvangplek. Het aantal nieuwe vluchtelingen dat zich meldde, wisselde de dagen daarna, maar kwam altijd ruim boven de 2000 uit.

Inschrijving in Basisregistratie Persoonsgegevens

Het aantal Oekraïners dat zich in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) heeft ingeschreven, is sinds donderdag met ruim 4200 gestegen naar 21.764. Het gaat hierbij niet alleen op Oekraïners die via een gemeente opvang krijgen. Ook bijvoorbeeld Oekraïners die voor het begin van de oorlog in Nederland waren, worden in deze cijfers meegenomen.

Inschrijving in de BRP is wettelijk verplicht, maar ook nodig om in aanmerking te komen voor leefgeld en beter zorg en onderwijs te kunnen bieden. Ook om uitbuiting te voorkomen en gezinshereniging te faciliteren is registratie belangrijk.

Nieuws

menu