Bijna op vakantie naar Frankrijk? Stempel in gele boekje of vaccinatiebewijs op papier is voldoende om vanaf woensdag 9 juni de grens over te mogen. Al weet de Franse ambassade van niets

Het gele boekje of een vaccinatiebewijs op papier is voldoende om Frankrijk binnen te komen zonder PCR-test. Dat laat Frank Oostdam, de voorzitter van reiskoepel ANVR weten op de vooravond dat Frankrijk de grenzen opent.

Volgens het ANVR kunnen we met het gele boekje in de hand naar de Franse stranden. Maar de ambassade hier in Nederland kan dat nog niet bevestigen.

Volgens het ANVR kunnen we met het gele boekje in de hand naar de Franse stranden. Maar de ambassade hier in Nederland kan dat nog niet bevestigen. Foto: Telegraaf

Woensdag 9 juni, de dag dat Frankrijk ons weer welkom heet als toeristen. Gevaccineerden mogen zelfs zonder PCR-test de grens passeren, klonk vorig week. Lang bleef echter onduidelijk hoe je die vaccinatie moest aantonen. Nu is ook die kogel door de kerk: een stempel in het gele boekje of een bewijs dat je krijgt na een prik is voldoende om aan te tonen dat jij gevaccineerd bent.

Praktische aanpak

Dat bleek vanochtend tijdens een bijeenkomst met de Franse staatssecretaris Jean-Baptiste Lemoyne, aldus Oostdam. „Ik heb het hem zelf horen zeggen. Die vraag is heel expliciet gesteld en inderdaad, zelf het RIVM-vaccinatiekaartje is afdoende. Dat is ons verzekerd”, vertelt hij. „Ze kiezen voor de praktische aanpak, daar houden we van.”

Volgens de Franse overheid is één prikje met bijvoorbeeld Moderna in de afgelopen week echter niet afdoende. Van Pfizer, Moderna en AstraZeneca moet je beide prikken minstens twee weken terug hebben gehad. Een vaccinatie met het vaccin van Janssen, wat maar uit een prik bestaat, moet zelfs minstens vier weken geleden hebben plaatsgevonden.

Ambassade

Opvallend genoeg is deze beslissing nog niet aangekomen bij onder meer de Franse ambassade in Nederland. Die legt vooralsnog uit dat ook buitenlandse reizigers een gezondheidspas bij zich moeten dragen, maar dat die alleen te verkrijgen is voor Franse ingezetenen. Dit strookt met het Nederlandse beleid: wij doen voorlopig niet mee met vaccinatiebewijzen, tot die Europees gelden. ’Ons’ bewijs, dat zal bestaan uit een QR-code in de CoronaCheck-app, wordt pas op 1 juli actief.

De Franse ambassade legt verder uit dat de Nederlandse autoriteiten zelf geen officiële waarde toekennen aan de briefjes die je krijgt na een prik. Er is bovendien ’geen enkel internationaal akkoord is op grond waarvan het gele vaccinatieboekje buiten Nederland als officieel vaccinatiecertificaat geldt’, aldus de ambassade. Die was dinsdag vooralsnog niet bereikbaar voor verder commentaar. „Blijkbaar hebben die dit nog niet gehoord”, aldus Oostdam.

Testverplichting

Het Nederlandse reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dan weer dat een testverplichting vooralsnog wel voor iedereen geldt, maar het kan zijn dat dat advies pas wijzigt als de Fransen echt hun maatregelen aanpassen. Bovendien staat Frankrijk, behalve Corsica, op oranje. Dat betekent dat vakantie wordt afgeraden en dat bij terugkeer een test noodzakelijk is en quarantaine verplicht.

De Fransen lijken overigens ook een antistoffentest te accepteren, als die ten minste twee weken geleden succesvol is afgelegd. Hoe dat precies moet worden aangetoond, is nog wel onduidelijk. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Lemoyne deel van uitmaakt, verwees dinsdag naar het ministerie van Binnenlandse Zaken voor vragen. Dat kon vooralsnog niet reageren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu