Binnen een uur weten of je corona hebt? Het kan dankzij deze door het RIVM goedgekeurde test

Hoofdanalist Jacqueline Mol met in haar handen de nieuwe sneltest. Foto: St Jansdal

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Lelystad heeft sinds donderdag een sneltest beschikbaar om corona vast te stellen. Binnen een uur is de uitslag bekend. Patiënten en medewerkers van St Jansdal hoeven hierdoor minder lang in spanning te zitten zodra zij getest zijn.

St Jansdal meldt  één van de eerste ziekenhuizen in Nederland te zijn die deze test uitvoert. De medewerkers van het medisch microbiologisch laboratorium testen zelf. ,,De snelheid is fantastisch”, zegt hoofdanalist Jacqueline Mol. ,,Binnen een uur weet de geteste persoon waar hij of zij aan toe is. Deze sneltest, de uitslag van de CT-scan en de duur van de klachten bepalen samen of een patiënt in isolatie verpleegd moet worden.”

Betrouwbaar

Uit analyse van het RIVM blijkt dat de nieuwe test goed en betrouwbaar is, zo meldt het ziekenhuis. Afgelopen weekend is de test goedgekeurd door het ziekenhuis zelf. Vanuit het RIVM is aan het St Jansdal toestemming verleend om zelf te starten met testen. De test wordt dagelijks tot 21.00 uur uitgevoerd.

Monsters afgenomen na dit tijdstip, worden direct de volgende ochtend als eerste behandeld. Groot voordeel van de snelle test is ook dat, naast het verminderen van spanning bij geteste personen, het voorkomt dat patiënten niet onnodig in isolatie hoeven te liggen tijdens het wachten op de uitslag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu