Biologisch duur? A-merk in supermarkt kan zomaar meer kosten

FOTO ANP

Consumenten die biologische producten kopen, zijn goedkoper uit dan vijf jaar geleden. Waren producten toen gemiddeld twee keer zo duur als reguliere, nu is dat nog 63 procent.

Dat blijkt uit een vergelijking van de Consumentenbond. Voor het onderzoek werden 115 producten van dertien gewone supermarkten en vier biowinkels met elkaar vergeleken. Bij Dirk zijn de goedkoopste biologische producten te koop, op de voet gevolgd door Vomar.

Groot assortiment

Hun producten liggen gemiddeld 13 procent en 11 procent lager dan gemiddeld. Biowinkels zijn duurder dan supermarkten, maar hebben wel een veel groter aanbod: ze hebben duizenden producten in het assortiment terwijl een supermarkt er hooguit duizend aanbiedt. Ter vergelijking: Aldi en Lidl hebben er elk ongeveer honderd.

Biologische producten pakken duurder uit omdat het maken ervan arbeidsintensiever is, de opbrengst per hectare lager ligt en de producenten geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ook is de productie kleiner, waardoor verpakking en distributie relatief duur zijn. Bij de onderzochte biowinkels (Marqt, EkoPlaza, Natuurwinkel en Odin) lagen de prijzen tussen 15 en 28 procent hoger dan gemiddeld.

Huismerk goedkoper

Toch hoeven consumenten niet altijd duurder uit te zijn als zij biologisch kiezen: biologische huismerkproducten zijn vaak goedkoper dan reguliere A-merkproducten. Sinaasappelsap van Appelsientje kost bij AH 40 eurocent meer dan biologisch sap van het huismerk. En wie een pak halfvolle melk van Campina koopt bij Hoogvliet is 1,21 euro kwijt, terwijl de prijs van de biologische versie van Bio+ in dezelfde winkel 1,02 euro is.

Nederlandse consumenten kochten in 2017 voor rond de 1,5 miljard euro aan biologische producten, zo laten de recentste cijfers van de branchevereniging Bionext zien. In absolute zin gaan de meeste euro’s naar kruidenierswaren zoals rijst, babyvoeding en koffie.

Nieuws

Meest gelezen

menu