Blijf virusvrij (met behulp van de beste virusscanners)

Illustratie Jorris Verboon

Per dag komen er gemiddeld bijna een miljoen virussen en andere software-plagen bij, zo becijferde softwarefabrikant Symantec. Hoe krijg je computervirussen, wat doen ze, wie maken ze en hoe wapen je je er het beste tegen?

De miljoen ‘malwarevarianten per dag' die er volgens softwarefabrikant Symantec bijkomen, zijn niet allemaal nieuwe computervirussen. De moderne kwaadaardige software is zo gemaakt dat de virussen zich 'voortplanten' terwijl ze steeds een beetje veranderen.

,,De makers hopen dat een virusscanner een andere versie van hetzelfde virus niet herkent”, zegt Bart Jacobs (52), hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ,,Zo kan het door de beveiliging heen glippen en schade aanrichten.”

'Merendeel virusschrijvers komt uit criminele hoek'

,,De schade kan variëren van de klok van je computer steeds een jaar vooruitzetten tot je creditcardgegevens achterhalen en die naar een centrale server sturen. Zodra een virus eenmaal door de beveiliging is geglipt, zal het altijd proberen zichzelf te vermenigvuldigen. Een virus kan zichzelf bijvoorbeeld naar alle adressen in je mailbox sturen of kan zich op een usb-stick nestelen. Als mensen het programma in die mail of van die usb-stick openen, heeft het virus ook op hun computer vrij spel.”

In een enkel geval zijn die virusschrijvers kwajongens die het leuk vinden een geintje uit te halen, aldus Jacobs, maar de grote meerderheid komt uit de criminele hoek. ,,Binnen deze criminele organisaties worden virussen meestal ingezet om financiële fraude te plegen. Het gaat bijvoorbeeld om het achterhalen van creditcardgegevens of het sjoemelen met internetbankieren.”

Investeer in een goede virusscanner

Om te voorkomen dat je daarvan slachtoffer wordt, is het volgens Jacobs ten eerste van belang te investeren in een goede virusscanner. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je computer altijd up-to-date is en dat je dus alle software-updates installeert.

'Niet op één computer bankzaken doen én muziek en films downloaden'

,,Ik raad mensen altijd aan niet dezelfde computer te gebruiken voor je bankzaken als voor het downloaden van muziek, films en dergelijke.” Als je iets (illegaal) downloadt, kom je vaak op websites waar de ene na de andere pop-up zich aandient. Op deze sites loop je een verhoogd risico om een virus op te lopen.

Of virussen ooit helemaal verdwijnen? Jacobs denkt van niet. ,,Moderne computersystemen zijn zo ingewikkeld dat daarin altijd fouten voorkomen. Het schrijven van die systemen blijft mensenwerk.”

Achteraf oplappen

Wat volgens hem ook meespeelt, is dat de makers van software onder hoge tijdsdruk werken. Een bedrijf kan wel meer tijd besteden aan het schrijven van de software, zodat hij minder fouten bevat, maar daarmee wordt de software ook veel duurder.

,,Fabrikanten brengen hun software vaak snel op de markt, hoewel ze weten dat daarin nog veel fouten zitten. Die kunnen ze dan achteraf herstellen of patchen: oplappen. Maar tijdens dat patchen loop je opnieuw het risico fouten te introduceren.”

,,Tegelijkertijd verandert de omgeving waarin zo'n computer functioneert. Dus wat vijf jaar geleden veilig was, hoeft dat nu niet meer te zijn. Virusscanners en virussen ontwikkelen zich continu, daarom moet je je computer up-to-date houden.”

Onderstaande ranglijsten zijn gebaseerd op uitgebreide tests van antivirussoftware door onafhankelijke vergelijkers, waaronder Dennis Technology Labs , AV-Test Institute en AV-Comparatives . Bij de tests wordt onder meer gekeken naar het aantal virussen, het aantal valse alarmen en de mogelijkheden om vervelende software te verwijderen

Beste virusscanners voor laptops en desktops

1. Kaspersky Internet SecurityMulti-Device 2016. Wie een Windows 10-computer koopt krijgt daar Windows Defender bij. Werkt in de regel prima maar valt in het niet bij de software van Kaspersky. Uit de meest recente onafhankelijke tests blijkt dat naast alle oude kwaadaardige software (malware) ook ook 99,9 procent van alle nare software jonger dan vier weken wordt geweerd. Ook prettig: met één pakket kun je al je apparaten beveiligen, al betaal je daar wel extra voor.

Prijs: Windows en Mac 52,95 euro voor één jaar voor één apparaat (74,95 per jaar voor drie apparaten)

2. Bitdefender AntiVirus Plus 2016. Totale bescherming tegen computercriminelen bestaat niet: bij het Roemeense Bitdefender wisten hackers in juli nog virtueel in te breken. Maar de hoge scores die Bitdefenders antivirussoftware haalt in onafhankelijke tests maakt veel goed. Slechts 0,2 procent van alle malware komt door de stevige beveiliging.

Prijs: Windows 29,95 euro per jaar voor één apparaat (39,95 voor drie apparaten), Mac: 39,95 euro per jaar voor één apparaat (59,95 voor drie apparaten)

3. Avira Free Antivirus. Dat goede antivirussoftware niet veel hoeft te kosten, bewijst het Duitse softwarebedrijf Avira. Uit diverse onafhankelijke tests blijkt dat de ‘freeware' (gratis software) net zo goed is in het tegengaan van infecties als de hiervoor genoemde betaalde pakketten. Avira komt echter héél soms nog met ‘vals-positieven': meldingen van virussen of andere malware terwijl er niets aan de hand is. Voor wie dat geen probleem is, kan met een gerust hart de hand op de knip houden. Duitse degelijkheid.

Prijs: Windows en Mac: Gratis (pro-pakket met extra ondersteuning verkrijgbaar voor 34,95 euro)

Beste virusscanners vooor mobiele apparaten

1. Trend Micro Mobile Security 7.0. Volgens Apple hebben gebruikers van zijn mobiele besturingssysteem iOS geen virusscanner nodig. Daarom verwijderde het bedrijf een groot aantal antivirusprogramma's uit zijn App Store. Hoewel iOS inderdaad een stuk minder vatbaar is voor malware dan Android, is een beetje extra beveiliging toch nooit weg. Trend Micro Security scoort in onafhankelijke tests het beste. De app laat nauwelijks malware door en gaat amper de mist in met vals-positieven. Ook bij Androidapparaten.

Prijs: Android en iOS 22 euro voor één jaar

2. Avira Mobile Security/Avira Antivirus Security. Mobiele veiligheid is weer net wat anders dan het beveiligen van pc's en Macs. Daarom scoort Avira's mobiele bescherming net iets minder hoog dan zijn software voor Windows en Mac. Ondanks die nét iets lagere score (slechts 0,1 procent van de Androidmalware glipt erdoor) behoren Avira Mobile Security (iOS) en Avira Antivirus Security (Android) nog steeds tot de beste pakketten.

Prijs: Android en iOS gratis

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Tech
menu