Boerenprotest: tientallen trekkers zonder toestemming geparkeerd op Malieveld, politie verricht aanhoudingen

Trekkers, hier op archiefplaat. Foto ANP

Tientallen boeren hebben hun trekkers geparkeerd op het Malieveld. Volgens de politie hebben ze daar geen toestemming voor. Of de boeren een bekeuring krijgen, is nog niet bekend.

Het Malieveld was vorig jaar beschadigd geraakt door twee grote boerenprotesten. Tractoren, vrachtwagens en pick-uptrucks trokken diepe sporen onder de bomen. Het grasveld zelf moest opnieuw ingezaaid worden. Dat werd hersteld op kosten van bedrijven uit de agrarische sector.

Twee mensen zijn inmiddels opgepakt bij het protest. Het is niet duidelijk waarom ze werden aangehouden. De politie komt aan het einde van de dag met een overzicht van het verloop van de demonstratie.

Het protest is op de Koekamp, niet ver van station Den Haag Centraal. De trekkers staan geparkeerd op de Benoordenhoutseweg, aan de andere kant van het Malieveld. Daar reden tientallen trekkers dinsdagochtend door de middenberm omdat ze dichter bij het protest wilden parkeren. Dat liet de politie uiteindelijk toe.

Eerder op de ochtend was er een incident waarbij tientallen boeren door de middenberm reden, richting een lijn met politiebusjes. Een paar trekkers wisten door die blokkade te glippen. De boeren vonden dat ze te ver van de protestlocatie moesten parkeren. Na overleg mochten ze doorrijden en hun voertuigen iets verderop neerzetten.

'Wij zijn ongewenst'

Aan de trekkers hangen borden met teksten als ”Don't fuck the farmer” en ”wij zijn ongewenst”. Ook hebben sommige boeren een omgekeerde Nederlandse vlag aan het voertuig hangen, als teken van protest. De demonstratie is georganiseerd door actiegroep Farmers Defence Force.

De Benoordenhoutseweg, waar de trekkers geparkeerd staan, wordt afgesloten voor het verkeer, laat de politie weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu