Regeringspartijen zijn Farmers Defence Force beu: boeren willen bij Kamerleden thuis langs

Boeren protesteren bij het Mediapark. Foto: Casper Huurdeman

Leden van Farmers Defence Force (FDF) willen woensdag een bezoek brengen aan thuisadressen van Kamerleden om zo de druk op te voeren rond de voermaatregel.

Vanaf 1 september mogen de boeren tot het einde van het jaar minder eiwitten aan hun koeien voeren dan gewoonlijk. Op deze manier moet de stikstofuitstoot van de dieren beperkt worden. Boeren zijn fel tegen de maatregel omdat ze vrezen voor de gezondheid van hun dieren. Veel van hen willen de maatregel daarom niet uitvoeren.

Met de protesten bij de Kamerleden thuis - de boeren willen van de Kamerleden weten wat zij persoonlijk vinden - wil FDF de druk opvoeren om de maatregel toch van tafel te krijgen. Er loopt nog een gerechtelijke procedure, maar veel boeren denken niet dat de rechter de voermaatregel zal afwijzen.

Binnen een appgroep van FDF is daarom het plan gemaakt om Kamerleden thuis te bezoeken. ‘Woensdag 18 augustus om 08.00 uur op de bekende verzamelplaatsen. Dit bericht geheimhouden en niet delen!’ Of de ‘huisbezoekjes’ woensdag doorgaan is overigens nog niet zeker, laat een van de leden van FDF weten. ,,Ik kan er verder niets over zeggen. Maar ik kan niet ontkennen dat het voorstel is gedaan.’’

Intimiderend en bedreigend

De fractievoorzitters van coalitiepartijen D66, CDA en VVD zijn niet te spreken over de oproep. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt dat Farmers Defence Force ‘weer een grens overgaat’. Hij vond het al onacceptabel dat ze bij het Mediapark stonden tijdens de opnames van het interviewprogramma Zomergasten , waar minister Schouten te gast was, ‘laat staan dat ze een intimiderend bezoekje gaan brengen bij de gezinnen van Kamerleden’.

Ook Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA, vindt dat de acties van Farmers Defence Force ‘geen fraaie taferelen’ opleveren. Volgens hem zorgen deze soms ‘agressieve demonstratieopties’ ervoor dat het draagvlak voor de actiegroep afbrokkelt. Heerma wilde geen uitspraak doen over mogelijk extra beveiliging voor Kamerleden.

Fractievoorzitter Rob Jetten (D66) noemt de oproep ‘intimiderend en bedreigend’. Als het aan hem ligt, hoeft Farmers Defence Force niet meer bij het kabinet aan tafel te schuiven voor overleg over de stikstofaanpak.

FDF verwacht nog meer protesten als de voermaatregel inderdaad per 1 september wordt ingevoerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu