Boetes voor verkeersovertredingen in Duitsland fors duurder: tot wel 600 euro voor hardrijders

Wie met zijn auto de Duitse grens oversteekt om even boodschappen te doen of om te tanken, moet ervoor waken dat hij het gaspedaal te diep indrukt. De verkeersboetes zijn in Duitsland onlangs flink opgeschroefd.

Bumperklevers op de Duitse snelweg kunnen voortaan rekenen op een boete tot 320 euro.

Bumperklevers op de Duitse snelweg kunnen voortaan rekenen op een boete tot 320 euro. Foto: ANP/Lex van Lieshout

De boetes waren in Duitsland vergeleken met Nederland altijd tamelijk mild. Maar dat is recent veranderd. Sinds een maand hanteert Duitsland forse boetes voor verkeerszondaars.

Wie binnen de bebouwde meer dan 20 kilometer per uur te hard rijdt, kan een rijverbod - voor Duitsland - van een maand krijgen. Wie 16 tot 20 kilometer te hard rijdt, krijgt een bon van 60 euro (buiten de bebouwde komt) of 80 euro (erbinnen). 

320 euro voor bumperkleven

Wie nog harder rijdt, krijgt een navenant hogere boete, oplopend tot 600 euro. Ook de parkeerboetes zijn opgetrokken (tot ettelijke tientjes), evenals de boete voor het niet aan de kant gaan als er een ambulance voorbijkomt. 

Verder kan het houden van onvoldoende afstand (minstens 25 meter bij een snelheid van 50 kilometer) tot je voorganger in de papieren gaan lopen. Bumperklevers kunnen voortaan rekenen op een boete tot 320 euro.

Met 153 km/u door Wyler

Een Nederlander die afgelopen zaterdag door het Kranenburgse grensdorpje Wyler raasde, weet waarover het gaat. Hij werd geklokt met 153 kilometer op de teller, waar 70 de limiet is. Het kostte hem 600 euro alsmede een rijverbod van drie maanden. 

Dat rijverbod geldt alleen voor Duitsland. Formeel wordt de snelheidsovertreder gevraagd zich later bij de politie - in dit geval in Kleef - te melden, waar hij of zij een sticker op het rijbewijs krijgt met de vermelding dat er een rijverbod is opgelegd. 

Wennen aan de regels

Maar in de praktijk zullen, zo verwacht de Duitse politie, veel Nederlanders niet op de uitnodiging (per brief)  ingaan maar gewoon gedurende de periode van het rijverbod uit Duitsland wegblijven. 

Dat rijverbod staat wel in de computer geregistreerd; wie tijdens een rijverbod toch in Duitsland achter het stuur wordt aangetroffen, is zuur. Het rijverbod vervalt automatisch na het verstrijken van de termijn. Duitse ingezetenen moeten overigens hun rijbewijs komen inleveren.

Ook de Duitsers zelf moeten nog wennen aan de nieuwe regels. Tijdens de controle afgelopen zaterdag liepen in de regio Kleef 407 snelheidsovertreders tegen de lamp. In 24 gevallen werd zo hard gereden dat er een rijverbod opgelegd zal worden. 

Hogere boetes voor fietsers

Ook fietsers worden strenger aangepakt als ze een overtreding begaan. Om er een paar te noemen: mobiel bellen op je fiets levert je een boete van 55 euro op en wie door rood rijdt, kan rekenen op 60 tot 180 euro, afhankelijk van de vraag of het een ongeval tot gevolg had. Naast elkaar fietsen mag, maar als je anderen (tegenliggers) hindert, kan je dat zomaar twee tientjes kosten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu