Brabantse ziekenhuizen houden hun hart vast voor versoepelingen: 'Onze mensen zijn echt kapot. Sommigen hebben een posttraumatische stressstoornis"

De Brabantse ziekenhuizen zijn nog lang niet voldoende hersteld om een tweede golf coronapatiënten aan te kunnen, waarschuwt voorman Olof Suttorp. Hij houdt zijn hart vast voor versoepelingen. ,,Onze mensen zijn echt op. Sommigen hebben een posttraumatische stressstoornis.”

Olof Suttorp, vicevoorzitter van het ROAZ, de club van Brabantse ziekenhuizen.

Olof Suttorp, vicevoorzitter van het ROAZ, de club van Brabantse ziekenhuizen. Foto: Pix4Profs

Hij heeft z’n tablet erbij gepakt. De laatste cijfers van coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen rollen over het scherm. Olof Suttorp, vicevoorzitter van het ROAZ - de club van Brabantse hospitaals - wijst op een grafiek.

We zien een lijn die nu al dagen achter elkaar stabiel blijft. Het aantal slachtoffers is relatief laag, zegt Suttorp. Maar hij ziet nog iets anders. ,,We dalen niet echt meer.” Op de Brabantse intensive cares liggen nog altijd 40 mensen met corona, diept hij op. ,,Dat is toch een derde van de 120 bedden die we normaal beschikbaar hebben.”

Olof Suttorp, baas van het Bredase Amphia ziekenhuis (en zelf inmiddels ook ex-coronapatiënt), wil maar zeggen: het virus is nog niet overwonnen. En, ook dat weten we allemaal: het kan zo weer oplieren. Vorige week waarschuwde Bart Berden, voorzitter van het ROAZ, niet voor niets dat hij het te vroeg vond voor versoepelingen. Dat was nog vóór Mark Rutte in zijn persconferentie aankondigde dat Nederland toch echt stapje voor stapje van het slot gaat.

Heeft u met open mond zitten kijken?

 

,,Nee, want ik vind het behoorlijk doordacht. Ik weet ook dat het RIVM dit goed heeft uitgezocht. Wij zijn natuurlijk genezeriken en zeggen: kijk nu uit, belast het systeem niet. Doe het rustig. Maar we zien dat bij het crisisteam ook de input van andere sectoren gaat wegen. ”

De beelden van overbelaste ziekenhuizen staan nog op ons netvlies. Als juist in Brabant wordt gewaarschuwd, verwacht je toch dat er geluisterd wordt?

,,We voelen ons daarin ook wel gehoord, maar we snappen dat er meer is dan de medische situatie. Je zou ook het volgende kunnen beweren: we hebben nu een enorm economisch verlies. De werkloosheid steeg vorige maand met 160.000. Dat heeft ook een relatie met de gezondheid. Het levert veel stress op. En er zijn mensen in een sociaal isolement. Ik heb iemand in mijn kennissenkring, heel oud, die al vier maanden geen mensen heeft gezien. Die zegt: ‘voor mij hoeft het niet meer zo’. ”

,,Het kabinet heeft dus gezocht naar een middenweg. Ik denk, eerlijk gezegd, dat de economie nu wel een beetje aan het prevaleren is. Dat is ook wat Bart Berden bedoelde: Laten we niet de economie voorop stellen.”

We gaan misschien net iets te hard?

,,Je moet de vinger aan de pols houden. Dit weekend en volgende week gaan we zien wat het effect is van het openen van de scholen. Vanuit medisch oogpunt houden we echt ons hart vast. Het kan zijn dat er weer meer opnames komen, bijvoorbeeld omdat ouders aan de schoolpoort toch geen anderhalve meter afstand houden of omdat opa’s en oma’s weer zijn gaan oppassen. Als het nu weer vol loopt, moet je die versoepelingen per 1 juni alsnog opschorten.”

,,Dit heeft echt ongelooflijk veel impact gehad op onze mensen. Zij zijn echt kapot. Ik wil het niet dramatiseren, maar als je zes weken lang zo doorgaat, ga je echt klachten krijgen. Er zijn mensen die last hebben van een posttraumatische stressstoornis. Het is nu twee weken weer wat rustiger. Maar u kunt zich voorstellen wat er gebeurt als je dezelfde mensen nog een keer moet vragen hetzelfde te doen. Het gaat voor de ziekenhuizen dus om hersteltijd.”

Kunnen uw mensen nog gewoon op vakantie?

,,De roosters zijn klaar en we hopen dat we die gewoon kunnen waarmaken. Er zijn geen verloven ingetrokken. Sommige mensen willen zelf niet, omdat ze toch niet weg kunnen, maar wij vinden het toch wel verstandig dat ze even afstand nemen.”

Maar ondertussen moeten wachtlijsten worden weggewerkt.

,,De volgende crisis is: hoe krijg je reguliere zorg weer op gang? Maandag zijn we daar weer zo veel mogelijk mee begonnen. Daar krijg je ook weer energie van. Om gewoon weer een mooie heupoperatie te doen op de OK. Dat is ook wel weer een bevrijding. We draaien nu ongeveer tachtig procent van wat we normaal deden."

,,We hebben inderdaad grote wachtlijsten. Alleen al in het Amphia ziekenhuis is de wachtlijst gegroeid met meer dan 3000 mensen die wachten op een behandeling. Hamertenen kunnen wel even wachten. Daar gaan we nu geen energie in stoppen. Maar mensen die borstkanker hebben, kun je een paar weken laten wachten en dan moet er wel iets gebeuren. Het is psychisch al zwaar als je weet dat er zo’n tumor in je lichaam zit en dan weken moet wachten. Dat kun je niet nog langer volhouden.”

Is het nog een vraag of die tweede golf er komt?

,,Dat vind ik best lastig. Je kunt zeggen: dat virus gaat niet meer weg. Of het in een tweede golf komt of geleidelijk blijft, dat weten we niet helemaal goed.”

En als er een tweede golf komt, is dan Brabant wéér als eerste de klos?

,,Dat hoeft helemaal niet meer. Dat kan, als er in Brabant meer besmette mensen zouden rondlopen. Maar inmiddels zie je in de kaarten van het RIVM, dat er op meerdere plekken besmettingshaarden zijn, dus ik denk dat de kans daar even groot is. Misschien dat de grote steden dan iets eerder getroffen worden, omdat mensen daar dichter op elkaar wonen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu