Bracheorganisatie pleit voor verplichte keuring van hout- en pelletkachels om overlast houtstook tegen te gaan

Hout is geen schadelijke brandstof, mits op de goede manier en in de juiste kachel gestookt. Foto Archief Jan Zeeman

Een ’kachel-apk’ moet de overlast van houtstook gaan verminderen. Naast zo’n verplichte periodieke keuring dient elk verwarmingstoestel straks na uiterlijk vijftien jaar te worden vervangen.

Dit bepleit de Nederlandse Haarden- en Kachelbracheorganisatie (NHK) aan de vooravond van de invoering van de Europese richtlijn ’Ecodesign’. Deze geldt vanaf 1 januari 2022 voor alle kachels en haarden die verwarmen op hout of pellets. Toestellen met zo’n keurmerk verbranden efficiënter en duurzamer dan oudere apparaten.

Luchtverontreiniging

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beziet momenteel hoe luchtverontreiniging door houtstook te verminderen valt. Staatssecretaris Steven van Weyenberg beloofde de Kamer begin volgend jaar met uitkomsten te komen. Gemeenten is gevraagd de inwoners op te roepen om bij windstil en mistig weer geen hout te verbranden.

Vicevoorzitter Gert Kooij van de NHK benadrukt dat moderne kachels veel uitstoot voorkomen. Voor oudere toestellen wil hij snel over een kachelkeuring praten met het departement en belangenorganisaties als het Longfonds. Hij wijst op Duitsland, waar schoorsteenvegers de status hebben van bijzonder opsporingsambtenaar (boa). „Zij kunnen een ondeugdelijke verwarmingsinstallatie afkeuren.”

Vernieuwd

De NHK verwacht geen wonderen van de nieuwe EU-normen. Er zou 80 procent fijnstofreductie worden bereikt als alle 600.000 kachels in ons land in één klap worden vervangen door keurmerk-exemplaren. De praktijk is volgens Kooij echter dat jaarlijks slechts 20.000 kachels en haarden worden vernieuwd.


Nieuws

Meest gelezen

menu