Brandstof aan de pomp is minder duur vanwege accijnsverlaging. Dit bedrag bespaar je daadwerkelijk op een tankbeurt

Automobilisten voordeliger uit aan pomp door accijnsverlaging ANP

Het kabinet heeft de accijns op brandstof tot eind dit jaar verlaagd om de brandstofprijzen betaalbaar te houden. Dat scheelt de automobilist behoorlijk wat euro’s. Maar hoeveel bespaar je nu daadwerkelijk op een tankbeurt?

Dankzij de accijnsverlaging worden benzine en diesel per liter respectievelijk 20,9 cent en 13,4 cent goedkoper. Bij LPG/LNG daalt de prijs met 4,9 cent per liter.

Maar volgens de ANWB is het, ondanks de inzet van de overheid om tanken goedkoper te maken, beter om te spreken over brandstof die iets minder duur wordt. Ook na de accijnsverlaging zweeft een liter benzine nog altijd boven 2 euro, ook als je tankt bij budgettankstations.

Op een gemiddelde tankbeurt van 45 liter bespaar je dankzij de accijnsverlaging 9,42 euro. Dieselrijders houden bij 45 liter 6,03 euro in de zak. Een LPG/LNG tankbeurt van 35 liter levert een voordeel op van slechts 1,72 euro.

Accijns op brandstof

Elke getankte liter brandstof spekt de schatkist van de overheid. Ook aan de pomp betaal je BTW. Daarnaast kent brandstof, net zoals bijvoorbeeld alcohol en tabak, nog een andere belastingheffing: accijns. Dit deel is nu verlaagd. In feite gaat het om een accijnsverlaging van 17,3 cent op benzine, 11,1 cent op diesel en 4,1 cent op LPG/CNG.

Omdat BTW (21 procent) op brandstof wordt geheven over de brandstofkosten inclusief (de nu verlaagde) accijns, valt de prijs aan de pomp dus nog gunstiger uit. Dan kom je uit op de genoemde respectievelijke verlagingen van 20,9 cent, 13,4 cent en 4,9 cent per liter.

Nieuws

Meest gelezen

menu