Britten dumpen 'eigen' AstraZeneca-vaccin: Boris Johnson geeft voorkeur aan Pfizer

Met de massale order van 35 miljoen Pfizer vaccins door Downing Street wordt duidelijk dat ook de Britten het vertrouwen in het ‘eigen’ AstraZeneca vaccin hebben opgegeven. De 35 miljoen nieuwe Pfizer vaccins zijn bedoeld om Britten volgend jaar een ‘booster’ prik te geven.

Foto: ANP/HH

Foto: ANP/HH

Het uit Duitsland afkomstige Pfizer/BioNTech vaccin krijgt de voorkeur boven het nog ruimschoots beschikbare AstraZeneca vaccin. Dat aan de universiteit van Oxford ontwikkelde vaccin werd eind vorig jaar nog met de nodige fanfare gelanceerd. De superieure Britse wetenschappers zouden de wereld gaan verlossen van het verlammende coronavirus, zo sloegen vooral de Britse tabloids en hun commentatoren zich keer op keer op de borst.

De reputatie van het vaccin kwam al snel onder druk te staan. Het zou bloedstolsels veroorzaken en daardoor te gevaarlijk zijn. Hoewel tal van onderzoeken uitwezen dat de gevaren te verwaarlozen zijn – het gebruik van de anti-conceptiepil zou een veel groter risico voor stolsels hebben – was de toon gezet.

Beperkingen

Tal van toezichthouders in vooral EU-landen stelden beperkingen op voor het gebruik van het vaccin. In sommige landen werd het gebruik alleen toegestaan voor mensen die ouder zijn dan zeventig jaar, in Nederland werd de benedengrens op zestig bepaald.

Zelfs de Britten begonnen te twijfelen. Aanvankelijk werd bepaald dat Britten tot dertig jaar een ander vaccin zouden moeten krijgen, meestal Pfizer. Inmiddels is de grens naar veertig jaar verschoven.

Het betekent dat het gebruik van het vaccin de afgelopen maanden aanzienlijk is gedaald. Waar in de eerste maanden van dit jaar vooral het AstraZeneca vaccin werd toegediend, is er de afgelopen maanden sprake van een omslag. In de drie weken voorafgaand aan half augustus werden er in totaal 700.000 ‘Oxford’ vaccins uitgedeeld. Dat aantal verbleekt bij de totaal 3,5 miljoen Pfizer vaccins die werden geinjecteerd.

Aandeelhouders van AstraZeneca beginnen ook te morren, zo meldt The Daily Telegraph. Volgens enkele institutionele beleggers zorgt het vaccin voor te veel afleiding bij de onderneming. In tegenstelling tot andere pharma-giganten als Pfizer en Merck is AstraZeneca nu eenmaal geen specialist op het gebied van vaccins. De discussie rondom het COVID-vaccin zou tot reputatieschade leiden.

Overname

Daar komt nog bij dat het management van de onderneming de handen vol heeft aan de overname van Alexion, dat eind vorig jaar voor de lieve som van 39 miljard dollar werd opgekocht. Het integreren van deze immunologie specialist vergt volgens deze aandeelhouders meer dan genoeg aandacht.

Maar volgens andere aandeelhouders is het nog te vroeg om zich terug te trekken. In Westerse landen mag het vaccin dan op zijn retour zijn, in tal van landen in Afrika en Azie begint het vaccineren op gang te komen. In het Verenigd Koninkrijk wordt niet uitgesloten dat een deel van de voorraden daar naartoe zullen worden gestuurd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu