Buiten de deur: de culinaire favorieten van 2017 volgens Jacques Hermus

Traditioneel presenteert Buiten de Deur rond de jaarwisseling het beste dat Noord-Nederland culinair te bieden had in 2017. Een nieuwe generatie talenten dient zich aan, er komen spannende tijden.

De Molenaar

De Molenaar

DE BESTE

De Molenaar, Onderdendam

Laat ons er niet omheen draaien. Hier wordt Goed Gekookt. De vorige chef verliet de tent hier met een Michelinster, zijn jonge souschef heeft de handen meteen uit de mouwen gestoken, de restaurantnaam veranderd en is vol ambitie van plan het niveau van zijn ex-chef te evenaren. Hij is aardig op weg.

Sukade, Meppel

Het omgebouwde pakhuis aan de Stoombootkade straalt op elk moment van de week allure uit, zelfs als het leeg zou zijn. Hier wordt serieus culinair aan de weg getimmerd, zo spreken het elegante interieur en de grote open keuken zonder woorden. En zo spreken de borden voor onze neus.

De Kleine Heerlijkheid, Groningen

De chef-kok heeft haar wortels in de patisserie, daar heerst de precisie. Dat zie je in alle gerechten. Zelf noemen de uitbaters De Kleine Heerlijkheid ‘een gezellig huiskamerrestaurant’. Wij vinden dat ze zichzelf daarmee tekort doen. We mochten willen dat dit in onze huiskamers werd gekookt.

 

BEDIENING

Mauritshuis, Groningen

Het Mauritshuis in Groningen is van een lichtvoetig karakter. Dat merk je bij binnenkomst aan de atmosfeer, aan de aankleding, aan de bediening. De laatste is ter zake kundig, uiterst alert en vooral vriendelijk. Was er maar meer van zulk volk in de Noordelijke restaurants.

Waters of the World, Nieuweschans

De ober proeft bij elke gast de nieren met een grap. De man werkt met onderbrekingen al meer dan twintig jaar bij het restaurant van het bronnenbad, dus hem maak je de pis niet meer lauw. Van de op ons afgevuurde droge humor is een komische restaurant-act te maken.

Soestdijk, Groningen

In het bruine café annex eetcafé treffen we een jonge serveerster, vers in de ploeg, prettig spontaan met geestige schoonheidsfoutjes, die moeiteloos mee kan in een schertsende situatie. Ons spervuur aan vragen maakt haar wel wat zenuwachtig, zo erkent ze, maar ze laat zich niet afbluffen.

 

LOCATIE

Tramlokaal, Meppen

Buiten de witte wieven en de herinnering aan dorpstrams. Binnen een restaurant dat ons zo de hele winter door zou kunnen trekken. In elk geval qua sfeer. Het heeft de sobere warmte van een romantisch Scandinavisch huis. Veel hout, mooie kasten, eenvoudig houten maar comfortabel meubilair, sfeervolle verlichting.

Dot, Groningen

Gastrobar DOT ziet er van buiten uit als een kruising tussen een ruimteschip uit jarenvijftigfilms en Saturnus met ring. Met mooi weer kunnen grote groepen buiten zitten in houten halfhutten. Binnen een enorme bar, een open keuken en een eetruimte met eettafeltjes en -stoelen van eenvoudige, maar comfortabele snit. Dat alles in het hippe Ebbingekwartier van Groningen.

Spoorzicht, Loppersum

Een ouderwets logies bij een ouderwets spoorlijntje. Maar helemaal up-to-date gemaakt: Spoorzicht heeft zich verrijkt met een echte ‘spa’, een wellness-oord. En met succes, zo lijkt het: het reurt aangenaam in dit oord met een beetje plattelands-chique, maar dan op zijn Gronings.

 

GOED VOOR WEINIG

Konbu, Groningen

Het idee van dit restaurant is simpel: streetfood - snacks en maaltijdsoepen - uit Zuidoost-Azië, vooral Japan en Vietnam, in een huiselijke sfeer. Gezellig, hip en laagdrempelig, de hele dag serveren ze hetzelfde voedsel. Niet zozeer een plek voor een romantisch diner, wel een plek waar je kunt werken op je laptop of afspreken met een groepje om wat te eten en kletsen.

Apricot, Assen

‘Weinig’ is misschien niet het juiste woord hier. Maar je betaalt hier relatief niet veel geld voor heel veel eten van veel kwaliteit. Armeens als basis voor een bombardement aan smaken, gastvrijheid als basis voor een voortdurende staat van welbevinden.

Uurwerker, Groningen

De Uurwerker is een droomplek voor de moderne eetnomade, die losjes uit eten of drinken gaat. Aan een soort binnenpleintje is het stadscentrum klappen studenten hun laptop open, halen oudere vriendinnen een glas wijn, plannen de wat minder zakelijke zakenmensen een werkafspraak plannen. Goede pizza’s ook.

 

EN VERDER

La Terra, Stroobos

Het interieur is strak, het meubilair evenzeer, met in stijl en kleur hinten van de sixties. Kunstwerken, uitgekiende verlichting: hier is over nagedacht. La Terra richt zich in het personeelsbeleid op mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat zo mooi heet. Maar de keuken en de bediening verraden professionaliteit.

Bellami’s, Groningen

Ze sloegen gretig aan het verbouwen, met als resultaat Bellami's Bar-à-Manger, een grootsteedse bistro annex wijnbar op een intiemsteeds plekje. Een etablissement dat wordt gedomineerd door een gezellige halfronde bar. Fraaie wijnkaart, lekker klassiek eten.

Hock Sieng, Groningen

Het traditionele Chinese restaurant mag dan een beetje op zijn retour zijn, de Vietnamese keuken is daarentegen hipperdehip. De Vietnamese eigenaar van Hock Sieng kan nu moeiteloos uit de kast komen met de lekkerste hapjes uit zijn eigen keuken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu