Buiten de deur oftewel thuis op tafel: Vreemde Italianen

Het zijn verwarrende tijden, maar soms levert verwarring best wel verrassende dingen op. Ook of misschien juist in de restaurantwereld. Daar moet men nogal grote mouwen aanpassen door de coronale beperkingen. De een doet dat door de menulijst in afgeslankte vorm voor de afhaal aan te bieden, de ander door eens af te wijken van de standaard.

Jacques Hermus haalt opnieuw een maaltijd in huis.

Jacques Hermus haalt opnieuw een maaltijd in huis. Foto: jacques hermus

Neem nou Di Lucca in Annen, een dorps-Italiaan zoals er je er wel meer in Groningen of Drenthe vindt. Op de kaart pizza en pasta en klassiekers als scaloppa of gamba’s aglio olio . Af en toe is er lokaligheid als Drentse mosterdsoep met een garnituur van droge worst, Drents weidevlees of een saté van de varkenshaas.

Indische keuken

Een aantal daarvan is ook in deze tijd af te halen bij Di Lucca. Maar Hermus werden getriggerd door een zinnetje op de website: ,,Wat jullie misschien niet weten is dat Ruud is geboren in Indonesië en ook is opgegroeid met de Indische keuken.”

En wat doet die dekselse Ruud (sowieso al niet zo’n Italiaanse naam)? Hij zet deze weken ook een wisselend Indisch gerecht op de afhaalkaart. Om even toch weer zijn roots te tonen. Dat laten we niet zomaar gaan. Bij de afhaalbalie – tamelijk zorgvuldig ingericht naar het ‘nieuwe normaal’- nemen we dan ook graag zijn rendang in ontvangst (16,50 euro).

Een beste bak, zo blijkt als we thuis de papieren tas openmaken. Uiteraard gaat er volgens Indo’s niets boven moeders rendang, maar aangezien Hermus’ moeder meer van de Brabants-bourgondische pot was, moet hij er maar op vertrouwen dat Ruud goed bij zijn moeder heeft opgelet.

Italiaans met een twist

In elk geval graaft Hermus zich stevig door het volle bord met pittig gestoofd vlees en rijst, dat opgefrist wordt met atjar, een stuk kroepoek en seroendeng. Ernaast een bord insalata caprese (9 euro), wel Italiaans maar ook weer met een twist. Die salade bevat namelijk in plaats van basilicum een ruime hoeveelheid rucola en (rode) ui. Lekker, dat wel, maar niet echt wat we verwachten.

La Mama van de Italiaanse delicatessenzaak Ariola in de Groningse Folkingestraat heeft weliswaar een Italiaanse achternaam, maar die is van haar man. De familieroots van Meilien Quaranta-Jansen liggen net als die van Ruud uit Annen in het vroegere Nederlands-Indië.

Die keuken kent ze echter niet, placht ze vaak met kracht te zeggen. De Italiaanse keuken wordt daarentegen feestelijk gevierd bij Ariola. Wereldberoemd in Groningen en omstreken zijn haar gefrituurde courgetteflapjes – hoewel Hermus meent dat hij zelf ook beste zucchini-koekjes kan maken.

Sinds twee weken kun je ook bij Ariola afhalen, waarbij helaas de charme van het geduldige klantengedrang in de zaak en het heerlijke gekrakeel in de keuken door de anderhalvemetermaatregel aan kracht heeft ingeboet. Gelukkig is daar bij het eten geen sprake van.

Maagvullend pastagerecht

De pasta burinata (12,50 euro) is een troostrijk en maagvullend pastagerecht met champignons, ham, ui, en doperwten in roomsaus en parmezaanse kaas. Daar gaat maar de halve bak van op, zodat we morgen nog een keer kunnen. En anders wippen we later nog eens aan om het recept te ontfutselen.

Bij het pastabedrag is ook nog een salade van de dag en een bijgerecht inbegrepen – Hermus kiest voor de pikante kip uit de oven . Uit de wijnkast van Ariola vissen we een Corvo bianco (10,95 per fles), een klassieke Siciliaanse wijn met een wat gelige kleur, intens fruit en lekker stevig voor bij de pasta.

Naar ons weten is Inge niet Indisch. Haar cateringbedrijf Cook-ing en heeft zich de afgelopen tijd op de afhaal gestort. Daarvoor moet je je vervoegen bij de wijnwinkel van Barrel aan de Groningse Ebbingestraat. Achterin de zaak is een uitgebreide keuken, en daar koken Inge en haar medewerkers helemaal biologisch en vegetarisch. Waar Hermus-Huis-Co’s weer helemaal blij mee zijn. Als je toch door de Barrel-winkel loopt voor de afhaal, kun je ook nog even neuzen door de heerlijke wijnen. Zit altijd wat bij ter begeleiding van het maal.

Feestelijk

Naar ons weten is Inge evenmin Italiaans, maar voor vandaag biedt ze een keur aan Italiaanse gerechten. Aan echte voorafjes doet ze niet, dus storten we ons op het hoofdgerecht risotto met pompoen en salie (13,50 euro). De salie is misschien wat terughoudend gebruikt, maar gelukkig is er een niet aangekondigd, maar door Hermus feestelijk onthaald extra ingrediënt: licht geroosterde venkel.

Het geeft het smeuïge gerecht een extra bite. Als bijgerecht proeven we een zacht fritatapuntje met bloemkool en scamorza – gerookte mozzarella – (3,50 euro) en om het Italiaanse avondje af te ronden steken we onze gulzige vorken in de tiramisu met limoncello en witte chocola (4,50 euro). Wat ons er aan herinnert: in de vriezer ligt nog een flesje huisgemaakte limoncello van Ariola. Salute !

 

Pizzeria Di Lucca, Zuidlaarderweg 79, Annen, tel. 0592 272 932, www.pizzeriadilucca.nl

Ariola Delicatessen, Folkingestraat 54, Groningen, tel. 050 318 1948, www.facebook.com/AriolaFolkinge

Cook-ing In de Barrel Wijnwinkel, Nieuwe Ebbingestraat 23, Groningen, www.cook-ing.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu