Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam verklapt: vanaf maandag 23 november geldt mondkapjesplicht in openbare binnenruimte

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Foto: ANP

Het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte wordt vanaf maandag 23 november landelijk verplicht. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb donderdag in de Rotterdamse gemeenteraad.

Al langer werkt het kabinet aan de invoering van een mondkapjesplicht. Minister Hugo de Jonge liet eerder weten dat daarvoor een ministeriële regeling komt onder de coronawet. Iedereen van 13 jaar en ouder moet straks in publieke binnenruimten een mondkapje dragen. Er zijn wel uitzonderingen, zoals voor sekswerkers en sporters.

Dat Aboutaleb, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, nu al een datum noemt, is opvallend. Minister Hugo de Jonge heeft dat namelijk nog niet gedaan. Hij hield het steeds op een invoering van de mondkapjesplicht op 1 december of zoveel eerder als mogelijk.

Boete

Overtreders riskeren een boete. Aboutaleb liet nog eens weten dat politie en gemeentelijke handhavers daarin samen optrekken. Mensen die geen mondkapje dragen, worden niet meteen op de bon geslingerd, aldus Aboutaleb. ,,Er wordt eerst gewaarschuwd en coachend gehandeld.’’

Nieuws

menu