CBS telt opnieuw veel meer coronadoden dan het RIVM. Hoe dodelijk is het virus nu eigenlijk?

Tjidens de tweede corongolf overleden al 1.500 mensen meer dan normaal. Foto: ANP/Catrinus van der Veen

Net als tijdens de eerste coronagolf telt het CBS ook nu weer veel meer coronadoden dan het RIVM.

Het CBS registreerde in vijf weken tijd bijna 1.500 sterfgevallen meer dan normaal. Dat zijn vrijwel allemaal coronadoden. Het RIVM meldde over dezelfde periode 950 sterfgevallen door corona.

De oversterfte in week 9 tot 20 en de periode vanaf week 38 is het gevolg van Covid-19. De oversterfte in de weken 33 en 34 is ontstaan door de hittegolf in augustus.

Onzichtbare coronadoden

Het verschil ontstaat doordat het RIVM alleen de bevestigde coronadoden telt. Daardoor blijven de patiënten buiten beeld die niet zijn getest op corona, maar die wel zijn overleden aan Covid-19. Het CBS kijkt naar de algemene sterftecijfers en ziet de onzichtbare coronadoden in de vorm van oversterfte.

Is corona dodelijker dan griep?

Tijdens de eerste coronagolf overleden ruim 10.000 mensen aan Covid-19. Volgens berekeningen van het CBS bezweek toen ongeveer 1 op de 100 besmette mensen. De slachtoffers waren in overgrote meerderheid 65-plussers.

Maar pas op: ook jongere mensen kunnen overlijden aan Covid-19, al gebeurt dat minder vaak. Dat is een belangrijk verschil tussen griep en corona. Aan de griep bezwijken nagenoeg nooit mensen beneden de 65 jaar.

Corona is ongeveer 10 keer dodelijker dan griep, zo blijkt uit studies in verschillende landen. Die vergelijking gaat enigszins mank, want tegen de griep zijn we beter beschermd. Ons lichaam kent het virus en bovendien bestaan er vaccins. Maar dan nog: het coronavirus is wel degelijk levensbedreigend voor zeer grote groepen mensen, zeker zolang we geen vaccin hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu