Campinghouders en vakantieparken over oproep Rutte: 'Lijkt op verkapt negatief reisadvies'

Vele duizenden campinghouders, vakantieparken en jachthavens voelen zich in de steek gelaten door het kabinet. De oproep om niet op pad te gaan tijdens de meivakantie, is hard aangekomen.

Caravan.

Caravan. Foto: EPA

De oproep van minister-president Mark Rutte dinsdagavond aan alle Nederlanders om maar geen plannen te maken voor de meivakantie, ervaren ondernemers in de water- en recreatiesector als een ‘dubbele boodschap’.

Want de vakantieparken en campings worden wel geacht de deuren gewoon open te houden, maar gasten zijn niet welkom. ,,Dit is echt onduidelijk voor iedereen”, zegt Geert Dijks, directeur van ondernemersorganisatie Hiswa-Recron , de belangenbehartiger van de vele duizenden bedrijven in watersport en recreatie.

Gezondheid

,,Natuurlijk staat de gezondheid van iedereen voorop en we zullen uiteraard doen wat de overheid zegt, maar dit lijkt eerder op een verkapt negatief reisadvies”, vult Dijks aan. Veel bedrijven waren al dicht, maar de ondernemersvereniging gaat ervan uit dat nu nog veel meer bedrijven de deuren zullen sluiten.

,,Het heeft voor veel bedrijven toch weinig zin om de komende weken nog open te blijven”, reageert hij. De negatieve gevolgen zullen volgens hem enorm zijn. Op basis van een eerdere inventarisatie verwacht de directeur van de belangenclub dat zo’n 1000 tot 1500 bedrijven binnen nu en een paar weken in financiële problemen komen. Vooral voor de kleinere zelfstandigen ziet hij het zwaar in. Minstens 7000 tot 8000 fulltime en parttime banen staan hierdoor op het spel.

Stortvloed aan annuleringen

,,De meeste ondernemers in deze sector moeten in zes maanden tijd hun brood voor het hele jaar verdienen. Het voorjaar met Pasen en de meivakantie is voor hen een belangrijke inkomstenbron en die valt nu weg.” De afgelopen weken zagen campinghouders, vakantieparken en jachtverhuurders een stortvloed aan annuleringen binnenkomen en kwamen nauwelijks nieuwe boekingen binnen. Dat zal na de oproep van Rutte alleen maar erger worden, denkt campinghouder Rozemarijn Dees (33) van camping Zuidduinen in Katwijk.

Ook zij keek met stijgende verbazing naar de persconferentie waarin het kabinet mensen aanraadde om niet op pad te gaan met de meivakantie. Nog erger vond zij het dat de premier tussen neus en lippen door vertelde dat op campings de gemeenschappelijke sanitaire ruimtes gesloten gaan worden.

,,Voor mij was dat compleet nieuwe informatie. Dat is nu helemaal nog geen landelijk beleid. En als ik daadwerkelijk die ruimte moet sluiten dan kan ik de camping ook wel dichtgooien, want er is hier maar één sanitair gebouw en dat is de gemeenschappelijke ruimte.”

Wrang is het wel, want vorige week kreeg ze van het college van B&W in Katwijk nog toestemming om 1 april open te gaan, mits ze alle maatregelen zou treffen om de anderhalve meter afstand in en rond het sanitaire gebouw te waarborgen. Dat advies heeft ze netjes opgevolgd: de wc’s zijn bijvoorbeeld om en om afgesloten, net als de douches en afwasplekken.

Caravans

De onderneemster tast in het duister wat ze nu moet doen. De eerste gasten kwamen vandaag al met hun caravan het terrein oprijden. ,,Het zijn maar een handjevol gasten, veelal oudere mensen die in de stad wonen en die hier juist even de rust willen opzoeken. Moet ik ze nu wegsturen?!”

De start van het nieuwe seizoen kon voor haar sowieso niet slechter uitpakken: ze heeft net de camping Zuidduinen in Katwijk overgenomen van de vorige eigenaar, een droom die ze al koesterde sinds haar kinderjaren. ,,Ik probeer er maar nuchter naar te kijken en positief te blijven, maar ik heb werkelijk geen idee hoe dit gaat uitpakken.”

Niet alleen campings maar ook vakantieparken zitten in een lastig parket, zegt Geert Dijks. Als er al een park open is, dan is de horeca, supermarkt of zwembad op het park gewoon dicht. Bezoekers worden geacht - als ze al komen - om in het huisje te blijven. Dijks denkt dat daarom ook veel parken tot sluiting zullen overgaan.

Sluiting

Center Parcs nam halverwege maart al dat besluit. De woordvoerder laat weten dat naar aanleiding van de verlenging van de coronamaatregelen de negen parken in het land in elk geval nog tot en met 28 april dicht blijven. ,,Mensen die op of voor die datum zouden aankomen, geven we de mogelijkheid om op een later moment hun vakantie bij ons in te halen, zij krijgen een digitale voucher.”

Alle mensen die in de meivakantie (na 28 april) een huisje bij Center Parcs hebben geboekt en willen annuleren, krijgen het verzoek om geduld te hebben. ,,We willen nu eerst de mensen die aankomen tot en met 28 april helpen. Wie later aan zou komen, vragen we even geduld te hebben tot het kabinet de volgende maatregelen bekendmaakt.”

Center Parcs heeft ondertussen voor zijn medewerkers werktijdverkorting aangevraagd. Bij het noodloket voor getroffen ondernemers hoeven zij zich niet te melden; de parken, b&b, campings en groepsaccommodaties staan namelijk niet op de lijst van bedrijfstakken die door de coronacrisis geraakt worden.

Ook dat is de branchevereniging Hiswa-Recron een doorn in het oog. Stomverbaasd is directeur Geert Dijks daarover. ,,Je kunt onmogelijk volhouden dat onze sector daar niet door geraakt wordt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu