Cardioloog over drama Eriksen: ’De eerste zes minuten zijn cruciaal’

Het snelle handelen van de medische staf, nadat Christian Eriksen tijdens het duel Denemarken-Finland in elkaar zakte, heeft ervoor gezorgd dat de Deense voetballer het kan navertellen.

Foto: ANP

Foto: ANP

„Ze begonnen binnen twee minuten met reanimeren. De eerste zes minuten zijn bij een hartstilstand cruciaal, want daarna beginnen de hersencellen af te sterven”, vertelt cardioloog Leo Hofstra van Cardiologie Centra Nederland.

„Onder het oog van de wereld is zijn leven gered door een snelle reanimatie. Laat dit een voorbeeld zijn voor velen, dat iedereen dit eigenlijk zou moeten kunnen”, vervolgt Hofstra, tevens hoogleraar aan het VUMC in Amsterdam. „Het brein vraagt om veel energie, en wanneer het hart stopt is dat het eerste orgaan dat cellen gaat verliezen. Het Deense medische team heeft het - voor zover ik het van een afstand kan beoordelen - goed aangevoeld vanaf het moment dat hij leek te struikelen.”

Defibrillator

Even leek er ook een defibrillator aan te pas te komen. „Dat heb ik niet kunnen zien, maar dat is wel de gebruikelijke gang van zaken na masseren en beademen. Het onderstreept wel dat wanneer je goede apparatuur hebt, je dan heel veel kunt bereiken. Een AED (Automated external defibrillator, red.) is een belangrijke succesfactor voor geslaagde reanimatie.”

Hoewel het uren leek te duren, geeft Hofstra aan dat hij constateerde dat het een goed teken was dat Eriksen op een gegeven moment op een brancard van het veld werd gereden. „Een arts doet dat pas op het moment dat alles goed is uitgevoerd. Je transporteert iemand alleen maar als je weet dat het hart voldoende kracht heeft om het bloed zelf weer rond te pompen. Dat hij voor mijn gevoel redelijk snel op die brancard lag, was een teken voor mij dat het reanimeren geslaagd was.”

Cursus reanimeren

Puttend uit soortgelijke situaties, zonder te speculeren over de persoonlijke situatie van Eriksen, heeft Hofstra uit zijn 21 jaar als cardioloog de ervaring dat het slachtoffer er meestal weer bovenop komt. „Nogmaals, timing is alles. Als je er zo snel bij bent, loopt het brein normaal gesproken geen schade op.”

Juist daarom roept de specialist direct mensen massaal op om een cursus reanimeren te volgen en dat er op nog meer plekken een AED aanwezig is. „De beelden die we hebben gezien, zijn verschrikkelijk. Dit grijpt iedereen aan en gaat de wereld over omdat het een bekende voetballer is, maar zo’n drama gebeurt ongeveer vijftig keer per dag in Nederland. Het is daarom ongelooflijk belangrijk dat we dit ook als leerzaam zien en dat we met adequaat handelen veel mensenlevens kunnen redden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu