Celstraf geëist tegen man (38 en zelf vader) die online jarenlang doet alsof hij een tienermeisje is om minderjarige meisjes seksueel uit te buiten en een van hen (15) heeft aangezet tot prostitutie

Foto: Shuttershock

Een 38-jarige man uit Alkmaar hoorde vrijdag bij de rechtbank in Leeuwarden een celstraf van 2,5 jaar tegen zich eisen. Hij wordt ervan verdacht een vijftienjarig meisje te hebben aangezet tot prostitutie. Jarenlang kreeg hij minderjarige meisjes zover hun meest intieme geheimen te delen door zich voor te doen als leeftijdsgenoot.

Dat meldt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Dubbelleven

De verdachte leidt al sinds zijn twintigste een dubbelleven, zo blijkt volgens de zaaksofficier uit verklaringen en rapportages. ,,Het virtuele leven loopt al jaren parallel naast het feitelijk leven, waarin hij vader, echtgenoot en kapitein is. Zijn virtuele leven schaadt de meisjes die hij misleidt. Verdachte heeft met een drang die als verslavend kan worden bestempeld, onvoorstelbaar lang vele jonge meiden misleid en digitaal misbruikt.”

Vriendin van slachtoffer

Deze strafzaak ‘Bèta’ is het vervolg op het eerdere onderzoek ‘Alfa’, dat was gericht op het uit de prostitutie halen van het destijds vijftienjarige meisje, meldt het OM. Uit dat eerdere onderzoek bleek dat de man zich online voordeed als leeftijdsgenoot, vriendin en vertrouwenspersoon was van het slachtoffer. Via chats zette hij haar aan tot prostitutie.

Uit het onderzoek Bèta is gebleken dat de verdachte meerdere meisjes online benaderde via Facebook, Snapchat en WhatsApp, zogenaamd als leeftijdsgenoot. Via meerdere profielen/aliassen onderhield hij contact met bijna duizend ‘vrienden’, meest meisjes van rond de vijftien en zestien jaar oud, soms nog jonger. ‘Meisjes in de puberteit, die zich online openstelden en praatten over het dagelijks leven en seksualiteit. Een periode in hun leven waar verdachte bijzonder veel oog voor had.’

Catalogus met eng veel details op laptop

De verdachte werkte erg methodisch in zijn online grooming, aldus de officier ter zitting. Verdachtes laptop bevatte een catalogus over de contacten met meisjes zoals het vijftienjarige meisje dat door hem in de prostitutie werd gemanipuleerd. ,,De catalogus bevatte eng veel details van veel meisjes. Verdachte hield een volledige administratie bij van belangrijke chatcontacten: wie ze zijn, wat ze hadden gedaan op seksueel gebied en allerlei details en foto’s. De lijst van verdachte was geordend en hij kon op deze manier op ieder moment het gesprek weer oppakken met elk meisje.”

Intiem dagboek van alle meisjes

De catalogus bevatte foto-en filmmateriaal van zijn contacten en de gesprekken werkte hij uit in een soort logboek zodat hij de chats op ieder moment weer kon oppakken. ,,Het logboek bevatte de meest intieme onthullingen die verdachte had weten te ontfutselen van de meisjes”, zegt de officier. ,,Van onzekerheden en vriendinnen met wie ze omgingen tot ervaringen met zoenen en seks. Van al deze meisjes bestaat dus een heimelijk en intiem dagboek. Alleen niet gemaakt door het meisje zelf, maar door een volwassen man die zich voordeed als leeftijdsgenoot.”

‘Slachtoffers bedonderd en uitgebuit’

,,Deze meisjes zijn bedonderd en gebruikt voor verdachtes dwang en drang naar online seksueel contact met meisjes die ver onder zijn eigen leeftijd zitten. Deze meisjes zijn online gebruikt en uitgebuit voor eigen plezier. Verdachte had van veel meisjes erotische foto’s gekregen. En ook is te lezen dat hij daar vaak moeite voor deed. Een oneigenlijke druk om toch maar te krijgen wat hij wilde.”

Seksadvertenties voor vijftienjarige

Voor het vijftienjarige slachtoffer dat in de prostitutie belandde plaatste de man seksadvertenties. ,,Haar eerste betaalde seks is rechtstreeks het gevolg van de door verdachte geplaatste advertentie. Binnen enkele uren na de eerste kennismaking stuurt verdachte aan op het plaatsen van een advertentie zodat zij zelf klanten krijgt. Verdachte neemt het initiatief, verdachte drukt door, hij werft haar foto’s voor de advertentie, hij hoort alle ervaringen uit en hij adviseert hoe ze verder kan gaan. Verdachte erkent dit in zijn verhoor.”

Haar betaalde seks was zijn trofee

Telkens kreeg de verdachte van elke ervaring een uniek verhaal te horen van het slachtoffer. Hij had ook deels regie op wat er ging gebeuren en hij kreeg een op een de meest intieme details van haar afspraken te horen. ,,De betaalde seks is iets waar zij door verdachte toe is bewogen en waar hij op uit was. Haar betaalde seks was zijn trofee. Dat zij als 15-jarig meisje dingen moest doen waarvan hij ook wel wist dat het niet goed was voor haar, was ondergeschikt aan het vervullen van zijn fantasie. Het pushen van haar om de sociaal-ethische en strafrechtelijke normen te overtreden, is naar het oordeel van het OM dan ook te kwalificeren als werven met oogmerk uitbuiting.”

‘Alleen de misleider moet zich schamen’

Tijdens het onderzoek zijn slachtoffers opgespoord van de foto’s die werden gekwalificeerd als kinderporno. Zij hebben bezoek gekregen van de politie en hen is uitgelegd dat hun online vriendin niet de vriendin was zoals zij zich hadden voorgesteld. ,,Deze meisjes (en hun ouders) waren geschokt en veel voelden zich achteraf smerig en naïef. Maar de schuld moet niet worden gelegd bij jongens en meisjes die online experimenteren met identiteit en seksualiteit. Die mogelijkheden waren er vroeger niet, maar online experimenteren is nu aan de orde van de dag. We moeten niet die mogelijkheden afkeuren of het feit dat zij die mogelijkheden benutten. We moeten ervoor zorgen dat kwaadwillenden die mogelijkheden niet inzetten om sociaal-ethische en strafrechtelijke normen te overschrijden. Degene die zich werkelijk zou moeten schamen is de misleider”.

Schadevergoeding

Van de geëiste 2,5 jaar celstraf wil het OM tien maanden voorwaardelijk maken, met een proeftijd van drie jaren. Ook wil de zaaksofficier dat de verdachte 12.000 euro schadevergoeding betaalt aan het slachtoffer dat hij heeft aangezet tot prostitutie.

‘Aan de tien maanden voorwaardelijk zitten bijzondere voorwaarden verbonden waaronder dat de verdachte zich intensief moet laten behandelen. Ook na de proeftijd kan de man nog onder toezicht blijven staan vanwege de geëiste gedragsbeïnvloedende maatregel.’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu