Chaos en gepuzzel bij huisartsen over datum tweede AstraZeneca-prik tegen corona. Experts temperen vreugde Hugo de Jonge

De versnelling van het tweede prik-programma met AstraZeneca, zoals aangekondigd door minister Hugo de Jonge, zorgt voor chaos en gepuzzel bij huisartsen en GGD’s. Onbetrouwbare leveringen van het vaccin en het toch al overladen dagelijks werk zitten RIVM, GGD en huisartsen in de weg.

Een huisarts prikt een patiënt. Rechts minister Hugo de Jonge (inzet).

Een huisarts prikt een patiënt. Rechts minister Hugo de Jonge (inzet). Foto: ANP/HH

De kans dat komende week al duidelijkheid komt over een nieuw leveringsschema, is klein. De datum voor de tweede prik met Astra blijft vermoedelijk dus staan.

Het leek erg goed nieuws voor mensen die waren geprikt met AstraZeneca. Afgelopen vrijdag stelde minister Hugo de Jonge in een brief dat de interval tussen twee prikken met het vaccin teruggebracht kan worden. Die stond op twaalf weken, het maximum. Dat mag nu tussen vier en twaalf weken worden. En dat betekent dat veel afspraken voor een tweede prik vervroegd zouden kunnen worden.

’Bel liefst niet met de huisarts’

Al snel moest minister de Jonge echter al met een aanvulling komen: ga liefst niet de huisarts bellen, maar wacht af, want de artsen zijn overbelast.

De huisartsen – die het leeuwendeel van de AstraZeneca-prikken hebben gezet, zijn om te kunnen versnellen afhankelijk van leveringen vanuit het RIVM, legt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) uit. „Die leveringen staan al ingepland voor de komende tijd en daarop baseren we de afspraken met mensen die geprikt moeten worden. We moeten nog horen van het RIVM wanneer welke extra leveringen komen.”

Nieuw schema voor leveren vaccins

Het RIVM hoopt komende dinsdagmiddag of woensdagochtend een nieuw schema voor de leveringen van vaccins te presenteren. Maar het zal een schema met potlood zijn, waarschuwt een woordvoerster. „De leveringen van AstraZeneca zijn onbetrouwbaar, vooral qua hoeveelheden. Die schommelen, soms is het meer, soms minder. Dus de kans is groot dat de boel nog wijzigt.” Een interval van vier weken ziet het RIVM als onhaalbaar. Zes weken lijkt het minimum, en dus met kanttekeningen.

Ook de GGD GHOR is afhankelijk van RIVM-leveringen, al verwacht die wel eind deze week een nieuw schema te kunnen presenteren voor de 100.000 zorgmedewerkers die nog een tweede prik krijgen. De zorghelden die na 21 juni geprikt zouden worden, krijgen nu een eerdere datum.

Focus op versnellen van het vaccinatieproces

„Dat is nogal een logistieke uitdaging, aangezien onze focus nu vooral ligt op het versnelling van het vaccinatieproces”, doelt een woordvoerster op het steeds groter wordende aantal injecties dat wordt gezet in de komende weken. Gingen begin april bijvoorbeeld nog maar een half miljoen prikken per week in een Nederlands bovenarm, nu zijn dat er een miljoen per week. Dat tempo moet verder omhoog om iedereen boven de 18 voor begin juli de kans te geven minimaal één prik te hebben gekregen.

De belteams van de GGD hebben daar dan ook hun handen al redelijk vol aan. Of zij nu ook nog eens de zorgmedewerkers moeten gaan bellen om hun afspraken te verzetten, is onduidelijk. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat dat via een SMS gaat. Een brief ligt niet voor de hand, omdat het doorgaans via de werkgever gaat. „We gaan deze mensen actief benaderen, maar we weten nog niet hoe. We gaan daar de komende week een plan voor maken”, aldus de GGD.

Belangrijk dat mensen afwachten

Cruciaal is zegt de woordvoerster van de huisartsen, bovenop het verzoek van de minister „dat mensen niet zelf gaan bellen. Het is nu weekend, dus dan kan het helemaal niet. Het is heel belangrijk dat mensen afwachten, en niet met hun telefoontjes de lijn belasten voor belangrijke telefoontjes”, De LHV-woordvoerster benadrukt dat het bovendien zinloos is: de planning van huisartsen kan nog helemaal niet worden aangepast.

Huisartsen zijn overigens niet verplicht hun planning om te gooien. Het kan dus goed zijn dat een prikafspraak in juli of augustus blijft staan. En dat is niet zomaar, aldus de LHV. Ook bij huisartsen moet het dagelijks werk immers doorgaan. „Het moet voor hen haalbaar en uitvoerbaar zijn en te combineren met de overige patiëntenzorg. Dit is de zoveelste wijziging rondom deze vaccinaties. Er is al veel gevraagd van de flexibiliteit van de huisartsenpraktijken”, aldus waarnemend voorzitter Carin Littooij.

Huisartsen willen wel wijzigen

Bij het RIVM is wel bekend dat huisartsen willen wijzigen. Zo waren er al huisartsen die vroegen of leveringen niet sneller konden, zodat de prikcampagne niet in de zomervakantie viel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu