Claim Nederlandse wintersporters tegen Tirol om verzwijgen coronavirus

Skiliften in het Oostenrijks Ischl zouden niet tijdig zijn gesloten. Foto: Shutterstock

Minstens 44 met corona besmette Nederlanders doen mee aan een grote claim tegen de Tiroolse autoriteiten. Die zouden de skigebieden te lang hebben opengehouden.

Dat meldt EenVandaag. Momenteel bereidt de Oostenrijkse consumentenbond een strafzaak voor, tegen de Tiroolse overheid en de lokale ondernemers. De bond verwijt bestuurders en ondernemers dat ze waarschuwingen over het coronavirus bewust hebben genegeerd: er is volgens de Oostenrijkse consumentenorganisatie ‘in Tirol met levens gespeeld om financiële redenen’.

Pistes en liften zouden niet op tijd zijn gesloten om besmettingen te voorkomen. Vooral ski-oord Ischl geldt als een brandhaard. Onderzocht wordt de verdenking dat daar in februari al het virus werd vastgesteld bij een medewerkster van een bar, zonder dat de autoriteiten daarover werden geïnformeerd.

De Nederlandse indieners sluiten zich aan bij de aanklacht van de Verbraucherschutzverein, de Oostenrijkse consumentenbond. ,,Economie en overheid zijn erg met elkaar verweven hier”, zegt Peter Kolba van de bond. ,,De belangen van de eigenaren van hotels en skiliften zijn hier vóór de belangen van de toeristen gegaan.”

‘Gespeeld met gezondheid’

Internationaal staat de teller nu op 2723 ingediende claims. Ook Maureen Schuurman uit Amsterdam, die met het coronavirus terugkwam uit skigebied Sankt Anton, heeft een claim ingediend. ,,Ik denk dat er met mijn gezondheid is gespeeld. We zijn het hol van de leeuw in gestuurd”, vertelt ze tegen het medium.

In Oostenrijk zelf zijn inmiddels meer dan 10.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. 158 mensen zijn overleden aan het virus.

Nieuws

Meest gelezen

menu