Coassistenten MCL-ziekenhuis in Leeuwarden gaan bij mensen thuis coronatests afnemen

Overdracht van de auto. Vlnr: Ioana Antonescu, coassistent, Appie Bokma van Friesland Lease, Renske Wiersema, coassistent. FOTO MCL

Het MCL-ziekenhuis in Leeuwarden gaat vanaf maandag 20 april specifieke patiënten thuis bezoeken om een coronatest af te nemen. Elke dag gaat een coassistent van het ziekenhuis met een auto de provincie in om de tests af te nemen.

Het gaat om patiënten met een verhoogd risico om corona op te lopen die een behandeling moeten ondergaan in het ziekenhuis die niet uitgesteld kan worden. De coassistent neemt bij de mensen thuis onderzoeksmateriaal af: met een soort wattenstaafje wordt materiaal uit de keel en neus afgenomen. Het materiaal wordt vervolgens in het laboratorium van Izore onderzocht.

Een groep van zes coassistenten voert bij toerbeurt de onderzoeken uit, iedere dag gaat iemand anders bij de mensen thuis langs. Ze worden voorzien van alle nodige persoonlijke beschermingsmiddelen.

Werkzaamheden

Veel coassistenten zitten op dit moment thuis, omdat de werkzaamheden op hun afdeling stil zijn komen te liggen door de coronacrisis. Andere coassistenten ondersteunen nu bijvoorbeeld ook de artsen op de corona-afdelingen.

De auto waarmee de coassistenten de patiënten gaan opzoeken wordt voor de duur van de coronacrisis kosteloos beschikbaar gesteld door Friesland Lease BV in Drachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu