Commentaar: Huizenkopers in Groningen kopschuw

Foto: Archief DvhN/Jan Zeeman

Vergeleken met een jaar geleden is een koophuis in ons land gemiddeld 23.000 euro meer waard, jubelde het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week. Vooral in steden zijn woningen niet aan te slepen. Dat geldt ook voor de stad Groningen. Maar niet voor de elf aardbevingsgemeenten in de provincie. De huizenprijzen staan daar onveranderd onder druk.

Een studie van de Rijksuniversiteit Groningen naar de ervaringen van huizenverkopers in het aardbevingsgebied toont dat het daar allesbehalve goed gaat. Panden staan jaren te koop en gaan vaak alleen in andere handen over wanneer de verkopers zakken met de prijs. Iets dat jongeren met goede banen vaak beter afgaat dan ouderen aan het eind van hun werkzame carrière. Die hun stulpje daardoor allengs meer beschouwen als een gevangenis.

In feite, aldus de wetenschappers, is er in het gasgebied sprake van een gesloten regionale woningmarkt. Bewoners uit het gebied vertrekken, maar slechts weinigen van buiten Groningen durven de stap aan om een huis te kopen in het aardbevingsgebied. Enkel mensen uit de streek zelf grijpen de kans om voor een gunstige prijs een groter huis te kopen.

Doorstromers

Kan er iets worden gedaan aan deze ongewenste situatie? Ja, menen de onderzoekers. Mensen die lang met hun huis blijven zitten, moeten worden geholpen. Er moet worden getracht belangstellenden van buiten te overtuigen dat er ondanks de aardbevingen goed en goedkoop kan worden gewoond en geleefd op het Groninger platteland. Met een schuin oog wordt gekeken naar doorstromers uit de stad Groningen, die daar nu door de gekte op de huizenmarkt niets kunnen vinden.

Daarnaast zouden kopers recht moeten hebben op een versterkingsscan van de woning en de mogelijkheid de versterking mee te financieren met de hypotheek. Zo kan elke verkoop resulteren in een versterkt huis.

Uiteindelijk staat of valt de leefbaarheid van het gasgebied met noodzakelijke en effectieve maatregelen van de overheid. Zo lang die op zich laten wachten, blijven aspirant kopers kopschuw.

Nieuws

Meest gelezen

menu