Commissie geeft groen licht voor tekenen contract BioNTech-Pfizer-vaccins

Foto: ANP

EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) heeft woensdag toestemming gekregen van het dagelijks bestuur van de Europese Unie om een contract voor de levering van coronavaccins met BioNTech-Pfizer te tekenen. Daarmee wil de EU 200 miljoen doses veiligstellen, met een optie op nog eens 100 miljoen vaccins.

De lidstaten krijgen vijf werkdagen de tijd om het Brussel te laten weten als ze niet aan het contract mee willen doen. Nederland maakt geen gebruik van deze 'opt-out'-mogelijkheid, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Als de vaccins van het Amerikaans-Duitse samenwerkingsverband, dat maandag liet weten zeer goede resultaten te boeken in de testfase, door de Europese autoriteiten worden goedgekeurd, kan Nederland aanspraak maken op 3,89 procent van de aangekochte voorraad.

7,8 miljoen doses

Het gaat dan om zo'n 7,8 miljoen doses op de 200 miljoen, waarmee bijna 4 miljoen mensen kunnen worden beschermd omdat er twee prikken nodig zijn. Als ook de optie op 100 miljoen wordt gebruikt, gaat het om in totaal 11,7 miljoen doses voor Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu