Corona in Drenthe, Groningen en de rest van Nederland: het ging niet goed deze week. De afname van de besmettingen lijkt te stagneren

Illustratie: Shutterstock

Drenthe en Groningen tellen nog altijd erg weinig coronabesmettingen vergeleken met andere regio's, maar de terugtocht van het virus lijkt wel enigszins te stagneren.

De afgelopen week lag het gemiddelde aantal besmettingen per dag in Drenthe en Groningen zelfs iets hoger dan een week eerder.

Corona op de kaart

De kaart verbeeldt het aantal besmettingen per gemeente. Je kunt kiezen uit 4 kaartlagen: het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de crisis, het totaal aantal besmettingen per 10.000 inwoners, de toename van het aantal besmettingen de afgelopen week en diezelfde toename per 10.000 inwoners.

Klik op de gemeenten voor meer info. Je kunt in- en uitzoomen en de kaart verschuiven.

Coevorden en Stadskanaal doen het relatief slecht

In Coevorden en Stadskanaal kwamen er de afgelopen week verhoudingsgewijs veel besmettingen bij: respectievelijk 19,5 en 22,8 per 10.000 inwoners. Ter vergelijking: hieronder de cijfers voor Drenthe, Groningen en Nederland.

Toename van het aantal besmettingen per 10.000 inwoners in de afgelopen week
Drenthe: 12
Groningen: 9
Nederland: 21

Drenthe en Groningen vergeleken met de rest van het land

In Drenthe en Groningen nam het gemiddelde aantal besmettingen per dag deze week iets toe. In heel Nederland daalde het juist licht. Toch blijft het verschil tussen onze provincies en de rest van het land nog altijd erg groot.

Totaal aantal besmettingen per 10.000 inwoners
Drenthe: 143
Groningen: 129
Nederland: 272

Totaal aantal bevestigde sterfgevallen door Covid-19 per 10.000 inwoners
Drenthe: 2,1
Groningen: 0,8
Nederland: 5,1

In Drenthe zijn in totaal 102 bevestigde coronapatiënten overleden aan Covid-19. In Groningen zijn dat er 44 en in heel Nederland ruim 8.800 .

Besmettingen in Nederland nemen te langzaam af

Het gemiddeld aantal besmettingen per dag in ons land lag deze week op 5.274 . Vorige week was dat nog 5.568 . Er is dus sprake van een lichte daling, maar de laatste dagen liepen de cijfers toch weer iets op. Volgens het RIVM blijven we zo'n beetje hangen op hetzelfde niveau. In dit tempo gaat de tweede golf nog heel lang duren.

Ziekenhuisopnames

De druk op de ziekenhuizen begint iets af te nemen. Vrijdag dook het aantal ziekenhuispatiënten met corona in ons land voor het eerst sinds een maand onder de tweeduizend. Er lagen 1.961 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 547 op de intensive care.

Die terugloop merken ook de ziekenhuizen in Drenthe, Friesland en Groningen. Zij nemen relatief veel coronapatiënten op uit andere regio's, maar dat aantal wordt langzamerhand iets minder groot. Vrijdagochtend verzorgden de ziekenhuizen in het Noorden 155 coronapatiënten, van wie 49 op de intensive care. Van alle patiënten kwamen er 69 uit andere regio's. Een week eerder waren dat er nog 92.

De oversterfte door corona neemt langzaam iets af

Het CBS registreerde van 21 september tot en met afgelopen zondag ruim 3.600 sterfgevallen meer dan normaal. Die oversterfte komt vrijwel geheel voor rekening van Covid-19. Het RIVM meldde over dezelfde periode ruim 2.200 coronadoden. Het RIVM telt alleen de bevestigde coronadoden. Zo blijven de patiënten buiten beeld die niet zijn getest op corona, maar die wel zijn overleden aan Covid-19. Het CBS ziet die onzichtbare coronaoden terug in de algemene sterftecijfers.

De oversterfte in week 11 tot 20 en vanaf week 38 is het gevolg van Covid-19. De piek in week 33 en 34 is veroorzaakt door de hittegolf in augustus. De oversterfte in week 46 is voorlopig.

Het reproductiecijfer daalt

Het reproductiegetal R ligt in Drenthe en Groningen al sinds eind oktober beneden de 1. Vorige week was het 0,78 . Als R kleiner is dan 1 neemt de epidemie af. Als R groter is dan 1 breidt de epidemie zich uit.

Ook in heel Nederland daalt R langzaam maar gestaag. De laatste betrouwbare meting stamt van 30 oktober. Toen was R in Nederland 0,89 . De metingen daarna zijn nog niet betrouwbaar genoeg voor een definitief cijfer. Ze geven slechts de bandbreedte aan waarbinnen R zou moeten liggen.

Testen

De lichte toename van het dagelijkse aantal besmettingen zou (mede) veroorzaakt kunnen worden doordat er meer wordt getest. Echter, de testcijfers over deze week zijn nog niet bekend gemaakt. We kunnen dus niet vaststellen hoe groot de invloed van het aantal testen is op de besmettingscijfers. In voorgaande weken groeide het aantal besmettingen sneller dan het aantal testen.

Corona dasboard

Meer cijfers bekijken? Dat kan op de coronadashboards van de Rijksoverheid, de GGD Drenthe en de GGD Groningen.

Nieuws

menu