De hardnekkigheid van corona in Drenthe en Groningen in 8 grafieken. Als het zo doorgaat komen we nooit van dat virus af

Illustratie: Shutterstock

Het dagelijks aantal besmettingen met corona is deze week niet echt gedaald in Drenthe en Groningen. Ook in de rest van het land wil het niet vlotten.

De cijfers schommelen per dag heen en weer, maar op de iets langere termijn is er niet of nauwelijks sprake van verbetering.

We zitten nu al drie weken op hetzelfde niveau. Deskundigen maken zich zorgen. Het aantal besmettingen daalt niet snel genoeg, zeggen zij. Op deze manier gaat de tweede golf nog heel lang duren.

Corona op de kaart

De kaart verbeeldt het aantal besmettingen per gemeente. Je kunt kiezen uit 4 kaartlagen: het totaal aantal besmettingen sinds het begin van de crisis, het totaal aantal besmettingen per 10.000 inwoners, de toename van het aantal besmettingen de afgelopen week en diezelfde toename per 10.000 inwoners.

Klik op de gemeenten voor meer info. Je kunt in- en uitzoomen en de kaart verschuiven.

Drenthe en Groningen vergeleken met de rest van het land

Drenthe en Groningen doen het nog altijd goed ten opzichte van de rest van het land, getuige deze kerncijfers.

Totaal aantal door de GGD bevestigde besmettingen per 10.000 inwoners.
- Drenthe: 154
- Groningen: 140
- Nederland: 293

Totaal aantal bevestigde coronadoden per 10.000 inwoners.
- Drenthe: 2,2
- Groningen: 0,8
- Nederland: 5,3

In Drenthe zijn nu 110 bevestigde coronapatiënten overleden aan Covid-19, in Groningen 48.

Positief getest

In Drenthe was het percentage positief geteste mensen bij de GGD deze week zo’n 7,5 procent. Een week eerder was dat nog 8,3 procent. In Groningen was het percentage positief geteste mensen zo’n 6 procent. Een week eerder was dat nog 6,7 procent.

Het reproductiegetal R zit weer boven de 1

Het reproductiegetal R is in Noord-Nederland enkele weken kleiner geweest dan 1, maar zit er nu weer boven.

Ook in heel Nederland is R weer terug boven de 1. Als R groter is dan 1 breidt de epidemie zich uit. Als R kleiner is dan 1 is het virus op de terugtocht.

De druk op de ziekenhuizen blijft tamelijk groot

De afgelopen week is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen iets gedaald, maar de druk blijft groot. Dat geldt zowel voor de ziekenhuizen in het hele land als in Drenthe, Groningen en Friesland.

De noordelijke ziekenhuizen vangen relatief veel coronapatiënten op van buiten de regio. Mede daardoor is het lastig om de reguliere zorg weer op te schalen.

De oversterfte door corona neemt verder af

Het CBS registreerde van 21 september tot en met afgelopen zondag ruim 3.900 sterfgevallen meer dan normaal. Die oversterfte komt vrijwel geheel voor rekening van Covid-19. Het RIVM meldde over dezelfde periode ruim 2.600 coronadoden.

Het RIVM telt alleen de bevestigde coronadoden. Zo blijven de patiënten buiten beeld die niet zijn getest op corona, maar die wel zijn overleden aan Covid-19. Het CBS ziet die onzichtbare coronaoden terug in de algemene sterftecijfers. Sinds eind oktober vertoont de oversterfte door Covid-19 een daling.

 

De oversterfte in week 11 tot 20 en vanaf week 38 is het gevolg van Covid-19. De piek in week 33 en 34 is veroorzaakt door de hittegolf in augustus. De oversterfte in week 47 is voorlopig.

Corona dashboard

Meer cijfers bekijken? Dat kan op de coronadashboards van de Rijksoverheid , de GGD Drenthe en de GGD Groningen .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu