Corona in Drenthe en Groningen: R komt weer boven de 1 en de besmettingsgraad loopt op. Het RIVM maakt zich zorgen

De GGD in Drenthe en Groningen zien steeds meer positieve uitslagen van coronatesten. Dat blijkt uit de weekcijfers van beide gezondheidsdiensten.

Foto: ANP

Foto: ANP

De GGD Groningen testte de afgelopen week (week 32) ruim 3.500 mensen, van wie er meer dan 400 corona bleken te hebben. Dat is een vindpercentage van 11,7 procent. Een week eerder was het vindpercentage nog 10,4 procent.

De GGD Drenthe testte ruim 2.400 mensen, van wie er meer dan 300 corona bleken te hebben. Dat is een vindpercentage van 13,7 procent. Een week eerder was het vindpercentage nog 9,1 procent.

Ook in de rest van het land lopen de cijfers op

Ook elders in het land wordt de GGD geconfronteerd met een oplopend aantal positieve testuitslagen. Gemeten over heel Nederland is het vindpercentage in de afgelopen week opgelopen naar 14,6 procent. Een week eerder was dat nog 12,9 procent.

Toename ontstaat doordat veel mensen zichzelf testen

Volgens woordvoerster Linda van der Heide van de Veiligheidsregio Drenthe ontstaat de toename mede doordat steeds meer mensen een zelftest doen. Als zo’n test positief is, dan gaan ze naar de GGD voor een PCR-test.

,,Daardoor stijgt het vindpercentage’’, zegt de woordvoerster. ,,Aan de ene kant is dat slecht nieuws, want je wilt juist minder besmettingen. Maar aan de andere kant is het heel goed dat zoveel mensen zich laten testen. Soms blijkt de positieve uitslag van hun zelftest niet te kloppen. Dan kunnen wij hen alsnog geruststellen. Is onze PCR-test wel positief, dan kunnen wij een bron- en contactonderzoek doen. Bovendien geven meer testen ons een beter inzicht in de algemene situatie.’’

RIVM maakt zich zorgen

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet of nauwelijks meer, en dat terwijl de herfst voor de deur staat. Dat baart het RIVM zorgen. „De circulatie van het virus stabiliseert en blijft aanzienlijk. Dat is een punt van zorg'', zegt directeur infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel.

Ook R loopt weer op in Noord-Nederland

Naast de percentages positieve testuitslagen stijgt ook het reproductiegetal R voor Noord-Nederland weer. De afgelopen vier weken zat het onder de 1, maar nu is het opgelopen naar 1,03.

Als R kleiner is dan 1 dan neemt de verspreiding van het virus af. Als R groter is dan 1 dan neemt de verspreiding van het virus toe. Landelijk zit R nog wel onder de 1.

Meer dan 22 miljoen vaccinaties

In heel Nederland zijn er tot en met afgelopen zondag zo’n 22,4 miljoen prikken gezet. Bijna 11 miljoen mensen in ons land zijn nu volledig gevaccineerd.

Drenthe zit op bijna 544 duizend vaccinaties, Groningen op ruim 636 duizend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu