Corona in Drenthe en Groningen rukt verder op: bijna 400 nieuwe besmettingen in één etmaal. Bekijk hier de nieuwste cijfers per gemeente

Foto: ANP

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 179 nieuwe meldingen ontvangen van coronabesmettingen in Drenthe en 204 in Groningen.

Het reproductiegetal R

Het reprodcutiegetal R voor Noord-Nederland staat op 1,28. De betekent dat 100 besmette mensen 128 nieuwe mensen besmetten. Zolang R groter is dan 1 blijft het virus zich verder verspreiden.

Landelijke cijfers

In heel Nederland kwamer er het afgelopen etmaal 7.833 besmettingen, 77 ziekenhuisopnames en 29 sterfgevallen bij.

Opmerkingen bij de cijfers

Het werkelijke aantal besmettingen is hoger, want niet alle besmette mensen zijn getest. Het werkelijke aantal doden is hoger, want er overlijden ook mensen aan Covid-19 die niet zijn getest op de ziekte.

De cijfers van het RIVM kunnen afwijken van de cijfers die de GGD-en zelf publiceren. Dat komt door vertraging in de verwerking en doordat er naast de GGD ook andere organisaties zijn die coronatesten uitvoeren.

Als je meer test, vind je meer besmettingen

Critici wijten het snel oplopende aantal besmettingen aan het feit dat er steeds meer wordt getest. Nogal logisch dat je dan meer besmettingen vindt, zeggen zij. Dat klopt, maar het verklaart slechts ten dele de stijging. Er wordt niet alleen meer getest, er zijn in verhouding ook steeds meer mensen positief. Ter illustratie: in Drenthe was begin september minder dan 1 op de 100 geteste mensen positief. Vorige week waren dat er 10 op de 100. Het aantal besmettingen loopt dus echt op, en niet alleen op papier.

Corona dashboard

Meer cijfers bekijken? Dat kan op de coronadashboards van de Rijksoverheid , de GGD Drenthe en de GGD Groningen .

Met medewerking van Yemna Osman.

Nieuws

Meest gelezen

menu