Corona lijkt op de terugtocht. Hoe staan we er nu voor in Drenthe, Groningen en de rest van Nederland? Dit zijn de cijfers over de afgelopen week

Illustratie: Shutterstock

Het coronavirus is op de terugtocht in grote delen van ons land. Ook in Drenthe en Groningen daalt het aantal besmettingen gestaag. Dit gebeurde er de afgelopen week.

Drenthe noteerde 785 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 81 minder dan een week eerder. In Groningen kwamen er 569 besmettingen bij. Dat zijn er 324 minder dan een week eerder.

Ook in heel Nederland vlakte de groei behoorlijk af. Er kwamen bijna 56.600 nieuwe besmettingen bij tegenover ruim 69.000 een week eerder.

Dalende trend in Drenthe en Groningen met uitschieters

De afname van het dagelijks aantal besmettingen in Drenthe en Groningen verloopt niet volgens een rechte lijn. De cijfers in beide provincies zijn relatief klein. Dat maakt ze gevoelig voor toevallige uitschieters.

Corona op de kaart gezet

De kaart verbeeldt het totaal aantal besmettingen per 10.000 inwoners. Klik op de gemeenten voor meer informatie. Je kunt in- en uitzoomen en de kaart verschuiven.

Totaal aantal besmettingen per 10.000 inwoners sinds het begin van de crisis

- Nederland: 229
- Drenthe: 117
- Groningen: 111

Ziekenhuizen

Het aantal dagelijkse besmettingen mag dan afnemen, het aantal ziekenhuispatiënten neemt nog steeds toe.

De ziekenhuizen in Drenthe, Groningen en Friesland verzorgden vrijdag 184 coronapatiënten. Dat zijn er 21 meer dan een week eerder. Van de 184 patiënten lagen er gisteren 59 op de intensive care en kwamen er 109 uit andere regio's.

De Nederlandse ziekenhuizen namen de afgelopen week bijna 4.200 nieuwe coronapatiënten op (bijna 500 meer dan een week eerder). In totaal lagen er vrjidag 2.445 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 603 op de intensive care.

Sterfgevallen

In Drenthe overleden de afgelopen week 9 officieel bevestigde coronapatiënten aan Covid-19. Daarmee komt het dodental op 86. In Groningen overleden de afgelopen week 8 coronapatiënten. Hier staat het dodental nu op 38.

Volgens het RIVM heeft de corona-epidemie in Nederland nu bijna 7.900 levens geëist, maar dat zijn alleen de officieel bevestigde coronadoden. De patiënten die wel overlijden aan Covid-19 maar die niet zijn getest op corona blijven buiten beeld. Het CBS ziet die onzichtbare coronaoden terug in de algemene sterftecijfers.

De oversterfte in week 11 tot 20 en vanaf week 38 is het gevolg van Covid-19. De piek in week 33 en 34 is veroorzaakt door de hittegolf in augustus. De cijfers over week 44 zijn voorlopig.

Corona dashboard

Meer cijfers bekijken? Dat kan op de coronadashboards van de Rijksoverheid , de GGD Drenthe en de GGD Groningen .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Aanrader van de redactie
menu