Corona rukt razendsnel op in Drenthe en Groningen. Ruim 600 nieuwe besmettingen in één week. Groningen krijgt predicaat 'zorgelijk'

Het aantal besmettingen loop snel op. Volgens het RIVM bevindt Nederland zich op een kantelpunt in de crisis. Foto: ANP

De afgelopen week zijn in Drenthe en Groningen 613 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Een week eerder was er nog sprake van 259 nieuwe besmettingen.

Vooral in Groningen gaat het hard. Volgens de wekelijkse update van de GGD Groningen kwamen er de afgelopen week 467 nieuwe besmettingen bij.

De trend lijkt de laatste dagen niet te veranderen. Dinsdag werden in Groningen 85 mensen positief getest, woensdag stond het aantal op 86 nieuwe besmettingen. Ook in Drenthe nam het aantal nieuwe positieve tests de afgelopen 24 uur toe, van 18 naar 35.

Groningen in de top-4

Dinsdag stond de gemeente Groningen in de top 4 van de gemeenten met de meeste besmettingen, na Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

De veiligheidsregio Groningen krijgt op korte termijn, waarschijnlijk nog deze week, samen met 7 andere veiligheidsregio’s het predicaat ‘zorgelijk’. Die andere regio’s zijn Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland, meldden bronnen rond het kabinet. In totaal telt ons land 25 veiligheidsregio’s. Eerder kregen al zes andere regio’s in de Randstad het predicaat zorgelijk. Daar werden maatregelen ingevoerd als vroegtijdige sluiting van horeca (om middernacht het licht aan, een uur later moeten alle bezoekers vertrokken zijn) en een maximumaantal van vijftig in plaats van honderd personen voor samenkomsten, zoals bruiloften.

Nieuwe besmettingen in Drenthe, Groningen en Nederland


Besmettingen Aantal testen
DRENTHE

9 tm 15 sept. 37 4.320
16 tm 22 sept. 146 4.577GRONINGEN

9 tm 15 sept. 222 5.257
16 tm 22 sept. 467 5.630NEDERLAND

9 tm 15 sept. 8.265 195.545
16 tm 22 sept. 13.471 192.255

Meer dan 2.100 besmettingen in totaal

Sinds het begin van de corona-uitbraak in februari noteerde Drenthe ruim 800 besmettingen en Groningen ruim 1.300.

Positief getest

De afgelopen week was ruim 3 procent van de geteste mensen in Drenthe positief. In Groningen was dat bijna 6 procent en in heel Nederland ruim 6 procent. NB: deze percentage kun je niet rechtsreeks afleiden uit de cijfers hier boven.

Sterfgevallen

In Drenthe waren tot en met dinsdag 41 mensen overleden aan Covid-19, in Groningen 19. Nieuwe ziekenhuisopnames zijn er de afgelopen weken niet of nauwelijks geweest in beide provincies.

Reproductiegetal R zit ruim boven de 1

Ook in andere regio’s grijpt het virus snel om zich heen, meldde het RIVM dinsdag. Inmiddels is het reproductiegetal R in het hele land groter dan 1. De epidemie breidt zich uit.

Het getal R schommelt nu landelijk rond de 1,4. Dat betekent dat 100 besmette mensen 140 andere mensen besmetten. Volgens het RIVM bevindt Nederland zich op een kantelpunt in de coronacrisis.

Opmerking bij de cijfers

De cijfers van de GGD kunnen enigszins afwijken van de cijfers die het RIVM publiceert. Dat komt door de verwerkingstijd en doordat er naast de GGD ook andere instantie zijn die testen.

De werkelijke aantallen besmettingen met corona en sterfgevallen door Covid-19 liggen hoger. Dat komt doordat lang niet iedereen wordt getest.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu