Corona rukt verder op: RIVM telt meer dan 600 nieuwe besmettingen

Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft maar stijgen. Foto: ANP

Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft maar stijgen. De afgelopen 24 uur telde het RIVM 601 nieuwe coronabesmettingen. Dat is een forse stijging ten opzichte van gisteren, toen het aantal positieve tests op 426 uitkwam.

De toename van het aantal coronapatiënten vond met name plaats in Amsterdam (147) en Rotterdam (89). De laatste keer dat het aantal besmettingen harder steeg, was op 26 april (655). Wel moet worden aangetekend dat er toen veel minder tests werden uitgevoerd dan nu het geval is.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel anderen een coronapatiënt gemiddeld besmet, blijft met 1,2 boven de 1. Dat bevestigt dat het virus zich verder over het land verspreidt. Vorige week raakten er in Nederland 2588 mensen besmet met covid-19, bleek maandag, een verdubbeling ten opzichte van een week eerder.

Een grote stijging van het aantal patiënten in de ziekenhuizen en op de ic’s blijft vooralsnog uit. In de ziekenhuizen werden de afgelopen drie dagen 16 nieuwe patiënten opgenomen. Op de ic’s liggen nu 37 mensen met een coronabesmetting. Gisteren waren dat er 36.

Persconferentie

De stijgende trend van het aantal coronagevallen in ons land is al een paar weken aan de gang. Het kabinet maakt zich zorgen over de toename. Daarom geven premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanavond voor het eerst sinds lange tijd weer een persconferentie. Het is de verwachting dat zij de bevolking, die het steeds minder nauw lijkt te nemen met de coronaregels, vermanend zullen toespreken. Ook wordt er mogelijk een aantal maatregelen afgekondigd, mogelijk op regionale schaal. De introductieweek voor eerstejaarsstudenten zal in tegenstelling tot eerdere berichten toch doorgaan.

Volgende week woensdag is er in de Tweede Kamer een groot debat over de coronacrisis. Rutte en De Jonge zullen daarbij aanwezig zijn.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam opende deze week veel eerder dan verwacht alweer twee corona-afdelingen. ,,Volg de coronaregels, zodat we écht tijd krijgen voor de tweede golf komt én even op adem kunnen komen’’, zei Joke Boonstra, lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC tegenover deze site.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu