Coronavaccin van farmaceut Janssen uit Leiden lijkt zeer effectief

Het coronavaccin van het Leidse farmaceutische bedrijf Janssen lijkt een zeer hoge effectiviteit te hebben. Uit een test bestaande uit twee fases, afgelopen zomer gehouden onder 805 proefpersonen in België en de Verenigde Staten, is gebleken dat het vaccin na 29 dagen een immuunreactie oproept bij 90 procent van de proefpersonen en na 57 dagen zelfs bij iedereen.

Janssen op het Biosciencepark in Leiden. Fase 1- en 2-onderzoek naar het Janssvaccin laat hoopvolle resultaten zien.

Janssen op het Biosciencepark in Leiden. Fase 1- en 2-onderzoek naar het Janssvaccin laat hoopvolle resultaten zien. Foto: Hielco Kuipers

Deze hoopgevende resultaten publiceerde een team van 27 onderzoekers van Janssen recent in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine.

Het artikel doet verslag van een onderzoek naar het ’kandidaatvaccin’ Ad26.COC2.S, dat werd gegeven aan twee ’cohorten’ van elk 375 deelnemers. In het ene cohort zaten deelnemers van 18 tot en met 55 jaar, in het tweede 65-plussers. Daarnaast waren er nog kleinere groepen voor specifiek detailonderzoek naar immunogeniteit.

Eenmalige injecties

Niet alle proefpersonen kregen precies hetzelfde. Janssen experimenteerde met eenmalige injecties in lage en hoge doses en met een vaccin dat in twee doses wordt gegeven.

Na toediening rapporteerden veel proefpersonen koorts, vermoeidheid, hoofd- en spierpijn en pijn op de plek van de prik. Deelnemers die een hogere dosis vaccin kregen, hadden zoals mag worden verwacht, meer last van bijwerkingen.

Na 71 dagen waren alle deelnemers nog immuun. Rond donderdag 4 februari verwacht Janssen de uitkomsten te presenteren van een fase 3-onderzoek onder 45.000 mensen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu