Zelftest corona vanaf zaterdag beperkt verkrijgbaar bij Etos

Foto: ANP

Drogisterijketen Etos heeft vanaf zaterdag coronazelfstests in de winkels liggen. De eerste dagen gaat het volgens Etos nog om een beperkte hoeveelheid. Vanaf volgende week neemt de beschikbaarheid toe.

Met de sneltesten kunnen mensen bij zichzelf een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. De uitslag volgt dan na een kwartier.

Het ministerie van Volksgezondheid keurde vorige week twee tests versneld goed waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het gaat om antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex. De test die Etos verkoopt is van producent Roche en kost 8,99 euro.

Etos benadrukt dat de test is bedoeld om preventief te testen. Bijvoorbeeld als mensen naar school of werk moeten of op bezoek gaan bij iemand met een risico om ernstig ziek te worden van het virus.

Minder nauwkeurig

De Rijksoverheid waarschuwt ook dat de uitslag van een zelftest minder nauwkeurig is. De testen moeten daarom niet worden gebruikt bij coronaklachten. Ook iemand die in de buurt was van iemand die corona heeft en voor iemand die terugkeert uit een hoogrisicogebied bieden de testen geen soelaas. In die gevallen moet altijd een testafspraak bij de GGD worden gemaakt.

Zelftesten zijn ook niet bedoeld als toegangstest. Ook zijn ze niet geschikt voor mensen uit een risicogroep of voor mensen die werken met kwetsbare personen of mantelzorgers.

Nieuws

Meest gelezen

menu