Kerncentrale in de Eemshaven niet reëel. 'Maar de regering kan alsnog besluiten om er één te laten bouwen' | DVHN Live

Tot verontwaardiging van velen opperde VVD-lijsttrekker Mark Rutte (VVD) in het verkiezingsdebat bij RTL4 dat een nieuwe kerncentrale best in Groningen zou kunnen komen. In de DVHN Live van woensdag gaf energiedeskundige en publicist Herman Damveld uitleg over de voor- en nadelen van kernenergie en kerncentrales.

De Groningse econometrist en wetenschapsfilosoof houdt zich al sinds eind jaren zeventig bezig met energievraagstukken, met name kernenergie, opslag van kernafval, gaswinning en aardbevingen. Hij schreef vele artikelen en boeken over energietransitie en alles dat daarmee samenhangt.

Ondanks de opmerking van Rutte verwacht Damveld niet dat de kerncentrale er ook daadwerkelijk gaat komen. „De provincie Groningen heeft flink op waterstof ingezet. Om dat voor elkaar te krijgen, is er veel ruimte nodig voor bijvoorbeeld windmolens. Zolang het provinciebestuur deze lijn doorzet, zie ik geen kerncentrale komen.”

Wel wijst hij erop dat het uiteindelijke besloot voor een kerncentrale door de regering genomen wordt. „Zelfs wanneer de provincie en bevolking tegen een kerncentrale zijn, kan de regering alsnog besluiten om er één te laten bouwen.”

Hoge kosten

Mocht de centrale er toch komen, dan kan Nederland zich voorbereiden op immense kosten die met de bouw gepaard gaan. „De bouw van een kerncentrale wordt momenteel alleen maar duurder, terwijl de prijs van wind- en zonneparken alleen maar aan het dalen zijn. Op dit moment is er een verschil van maar liefst 121 procent per kilowatt uur”, vertelt Damveld. „De prijzen stijgen vooral omdat de bouw van veel kerncentrales wordt vertraagd. Kerncentrales blijken namelijk veel ingewikkelder dan men aanvankelijk dacht. In Finland zijn ze al ruim 15 jaar bezig met de bouw van één centrale.”

Rampen en kernafval

De weerstand tegen de bouw van kerncentrales komt mede voort uit angst dat er grote ongelukken kunnen gebeuren. Zo leidde de kernramp in Tsjernobyl tot tientallen doden en mogelijk enkele duizenden extra gevallen van kanker op lange termijn. Volgens Damveld is het niet exact te zeggen hoe groot het risico is dat er wat fout gaat bij een kerncentrale. „Ik kan de kans niet precies vertellen. Wel kan ik melden dat verzekeringsmaatschappijen mensen niet willen verzekeren tegen een ongeluk met een kerncentrale. Volgens hen is het een onverzekerbaar risico, oftewel onveilig. Het punt met kernenergie is, is dat er kleine kansen op ongelukken zijn, maar dat de gevolgen wel groot zijn. Niet voor niets heeft de Nederlandse regering het beleid dat in Emmen jodiumtabletten zijn opgeslagen voor het geval er iets fout gaat bij de kerncentrale in het Duitse Lingen.”

In de uitzending werd ook gepraat over de opslag van kernafval in zoutkoepels in Groningen en Drenthe. Hierbij worden vaten met radioactief afval enkele honderden meters in de grond bewaard. „De regering heeft nu als tijdelijke oplossing dat het afval in een gebouw dicht bij de kerncentrale in Borsele wordt opgeslagen. Die vergunning geldt honderd jaar en daarna moet het afval ergens anders worden opgeslagen”, vertelt Damveld. „De plannen om het kernafval naar het Noorden te verplaatsen, bestaan nog steeds.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op www.dvhn.nl en Facebook .

Nieuws

menu