DVHN Live met gedragsdeskundige/epidemioloog Esther Metting: 'Corona-app helpt bij bestrijding virus als tenminste 1 op de 5 Nederlanders de app gebruikt’

Hoe kan de corona-app helpen de epidemie te bestrijden? Esther Metting, gedragsdeskundige. epidemioloog bij de Rijksuniversiteit Groningen en betrokken bij de ontwikkeling van de corona-app, vertelde erover in DVHN Live. Kijk nu de uitzending terug.

De Eerste Kamer heeft ingestemd met invoering van de veelbesproken CoronaMelder. Dat ging niet over één nacht ijs, zegt Metting. ,,De overheid heeft bij het ontwerpen van de app aan experts en criticasters gevraagd om mee te denken.

Zo keken zij naar de effectiviteit en werd een nulmeting gedaan, gelinkt aan de panels van Lifelines en het RIVM. Ook is gekeken naar de invloed van de app op de processen van huisartsen en de GGD’s.

Kamerleden vonden ook dat voorkomen moest worden dat bedrijven of scholen de app verplicht zouden kunnen stellen. Het gebruik ervan moet volledig vrijwillig zijn. Maar de belangrijkste vraag was: werkt de app ook echt? Als dat niet zo is, dan moeten we wachten met invoeren.”

Metting zegt dat er heel breed naar effecten van de app wordt gekeken. ,,Zeker 10 tot 15 procent mensen moet app gebruiken om iets toe te voegen aan de kennis van het virus. In Duitsland is dat 20 procent.”

,,Nederlanders zijn erg digitaalvaardig, dus we verwachten dat we boven die 20 procent gaan uitkomen. Dan helpt de app bij het contactonderzoek van de GGD, maar ook echt bij de bestrijding van het virus en dat is het allerbelangrijkst.”

‘Geen prettig idee dat de overheid weet waar iedereen is’

De CoronaMelder waarschuwt als iemand langer dan 15 minuten in de buurt is geweest bij een besmet persoon. Ook de datum wordt dan via Bluetooth een unieke code doorgegeven aan de GGD, maar niet de locatie.

,,Natuurlijk is het handiger voor de GGD om ook de locatie te weten, maar het is geen prettig idee als de overheid weet waar iedereen is. De overheid weet ook niet wanneer een melding is verstuurd. Ook ziet de app niet of iemand in quarantaine gaat. Data kan ook in verkeerde handen vallen. Het is overigens interessant of het wel of niet weten van de locatie een rol speelt bij het besluit of mensen dan minder geneigd zijn om de app te gebruiken.”

Metting vergelijkt onze app met die in China. ,,Die is heel effectief, maar stuurt ook de locatie en medische gegevens door. Je kan je voorstellen dat we dat in het Westen niet willen. China is minder streng op privacy.’‘

,,Dat China nu kennelijk meer grip op het virus heeft, ligt niet alleen aan de app. Die is zeker niet het Ei van Columbus. Wie bij de ontwikkeling van onze CoronaMelder kritisch was op het privacy-aspect, is nu tevreden over het eindresultaat.”

App in relatie tot teststraten

De werking van de app wordt maandelijks gerapporteerd aan de Tweede Kamer. ,,In dat rapport staat informatie over het aantal gebruikers, hoe waarderen die gebruikers de app en vertrouwen ze de app, maar ook of de app bijdraagt aan de bestrijding van het virus. Ook kijken we naar de app in relatie tot de teststraten. Hoeveel mensen die een melding kregen hebben zich vervolgens laten testen?”

Bij de volksgezondheid speelt natuurlijk een ander belang dan bij privacy. Metting stelt dat de app niet het enige middel is om het virus te bestrijden.

,,Er zijn meer maatregelen waarop mensen zich moeten blijven richten en die nageleefd moeten worden. De app moet zeker niet uitgebreider worden, waardoor de privacy wordt aangetast.”

‘CoronaMelder gaat echt bijdragen

Of de app inderdaad gaat bijdragen bij het terugdringen van het aantal besmettingen? ,,Dat gaan we meten en rapporteren aan het RIVM. Kijken wat het effect van de app is op het reproductiegetal van het virus.’‘

,,Op dit moment hebben 1,3 miljoen Nederlanders de app gedownload. Dat aantal gaat alleen maar toenemen. Ik denk dat CoronaMelder echt gaat bijdragen. Kijk, alle beetjes helpen, net als handen wassen, een mondkapje dragen en afstand houden.”

DVHN Live wordt elke woensdag van 12.15 tot 12.45 uur uitgezonden via www.dvhn.nl en Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
DVHN Live
Video
menu