DVHN Live: de eerste autoraces met publiek op het TT Circuit. ‘Tienduizend mensen moeten zich aan de coronaregels houden’ 

Het TT Circuit in Assen maakt zich komende zaterdag op voor de eerste autoraces met publiek in vijf maanden tijd. Een organisatie die nogal wat voeten in de aarde heeft, vertellen organisatoren Lee en Hilde van Dam. Vooral omdat het gaat om de Duitse autorace Deutsche Tourwagen Meisterschaft (DTM).

,,We rekenen zowel zaterdag als zondag op tienduizend bezoekers”, zegt Lee van Dam van LDP International. ,,Die gaan een spectaculaire race van Audi’s en BMW’s zien. Auto’s van ruim 600 pk die snelheden tegen de 300 kilometer per uur halen. Vergelijkbaar met Formule 1 auto’s.''

,,De DTM is in Duitsland, maar ook in Polen uitermate populair. We rekenen komend weekend ook op veel Poolse bezoekers. De Duitse zender SAT1 zendt de races live uit, in Nederland doet Ziggo dat.” 

Twee dagen vol ‘dikke auto’s’ op TT Circuit in Assen en de tweede keer dat de DTM naar de Drentse hoofdstad komt. ,,Vorig jaar kwamen er ongeveer 30.000 bezoekers op de races af. Dat sloeg goed aan. Dit jaar heeft Duitsland nog geen DTM gehad met publiek, Assen heeft dus een Europese primeur.”

Wielrenner Tom Boonen en zanger Koen Wauters in de race

Donderdag is de laatste check op het circuit. Vrijdag volgen de trainingen en de kwalificaties, gevolgd door de wedstrijden op zaterdag en zondag. 

Ook leuk: oud-wielrenner Tom Boonen rijdt mee, net als de Belgische zanger Koen Wauters van Clouseau. 

Maar hoe gaat het TT Circuit die maximaal tienduizend mensen per dag onderbrengen op de tribunes? ,,We hebben veel aanpassingen moeten doen om dat aantal te kunnen ontvangen”, zegt Hilde.

 ,,Normaliter kunnen er 110.000 bezoekers op de tribunes terecht. Nu zitten er tussen elke bezoeker drie lege stoeltjes om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Iedereen die een kaart koopt, geeft daarbij zijn of haar persoonsgegevens door, krijgt een aparte parkeerkaart, moet gebruikmaken van een vaste in- en uitgang van de betreffende tribune, evenals de toilet, de catering, enzovoorts.''

.,,Ook mag men niet van de ene naar de andere tribune lopen of de paddock bezoeken. Stickers geven de looproutes aan. Wat scheelt is dat we in de buitenlucht zitten. Wel moet iedereen op zijn stoel blijven zitten."

De paddock is veranderd in 'Duitsland'

Van Dam zet maximaal in op toezicht. ,,Natuurlijk voelen we de druk of alles goed gaat. Daarom houden we het publiek tussen de tribunes gescheiden en zijn er veel beperkingen. Maar daarnaast vragen we iedere gast ook om het gezonde verstand te gebruiken. We twijfelen niet aan hoe toeschouwers zich gaan gedragen. Veel van hen komen uit Duitsland en zijn zeer gedisciplineerd, zeker wat betreft bescherming, zoals mondkapjes.” 

De paddock is veranderd in ‘Duitsland’, met mondmaskers en andere strenge regels. ,,Audi en BMW mogen geen risico lopen met medewerkers die na het weekend weer in de fabriek rondlopen. Daar ziet de Duitse security goed op toe. Ook zijn er 11 bubbels waarin medewerkers zich bevinden.''

,,Als je van de ene naar de andere overstapt, dan moet je een kwalitatief zwaarder masker op. Duitsers merken hier ook op dat Nederlanders soms vergeten dat er Covid is. Het mondkapje herinnert hen aan de aanwezigheid van het virus.”

Geen gewoon evenement qua inkomsten

Of de organisatie dit jaar uit de kosten komt? ,,Dat weten we zondag. Dit is geen gewoon evenement qua inkomsten in vergelijking met voorgaande jaren. DTM realiseert zich ook in wat voor situatie we zitten. Na de Formule 1 is dit wel de belangrijkste autosportklasse. Die willen we met man en macht in Assen houden.'';

,,Nee, we hebben dit jaar geen gevaar van omvallen gehad. Toen de versoepelingen zich aandeden, zijn we vol aan de bak gegaan. Sowieso hadden we de races dan zonder publiek gehouden, alhoewel dat wel inkomsten scheelt.” 

Als de DTM goed verloopt, dan komt ook de Gamma Racing Day op 26 en 27 september in beeld. Hilde: ,,Komend weekend noem ik zeker geen generale voor de Gamma Racing Day. Het moet gelijk goed zijn.” 

DVHN Live is elke woensdag van 12.15 tot 12.45 uur te bekijken via dvhn.nl en facebook .

Nieuws

Meest gelezen

menu