'De baas mag van alles vragen, maar heeft niet het recht om alles te eisen' (Vakbondsman Albert Kuiper in DVHN Live over de coronacrisis)

Moet je vrije dagen opnemen als je werkgever dat vraagt vanwege de coronacrisis? Mag hij de kerstgratificatie dit jaar inhouden? Wat als je niet naar je werk durft vanwege je eigen gezondheid of die van je partner? Vakbondsman Albert Kuiper geeft antwoord op deze en meer vragen in DVHN Live.

FNV-bestuurder Albert Kuiper van FNV Metaal en Industrie was woensdagmiddag te gast in DVHN Live. Vanuit het vakbondskantoor in Winschoten beantwoordde hij vragen over de cao in coronatijd. 

Nu de coronacrisis langer duurt, moeten steeds meer bedrijven reorganiseren om het hoofd boven water te houden. Zo kondigde aluminiumsmelter Damco Aldel in Delfzijl dinsdag aan dat er 60 tot 70 banen verdwijnen. Volgens Kuiper is dit een direct gevolg van de huidige coronacrisis.

„Door corona wordt er minder geproduceerd in de metaalsector en dat geldt ook voor Damco Aldel. Dat aluminium moet ergens naartoe. Het consumentenvertrouwen is gedaald waardoor er minder wordt gekocht. Dan heb je ook minder aluminium nodig.” Kuiper verwacht dat de impact van de crisis volgend jaar mogelijk nog groter is, omdat bedrijven nu hun voorraden nog gebruiken.

Belang van de cao

Bedrijven hebben het dus zwaar, maar hoe zorg je ervoor dat je daar als werknemer niet de dupe van wordt? Kuiper wijst naar het belang van de cao. „De baas mag van alles vragen, maar heeft niet het recht om alles te eisen. Juridisch is het zo dat een werknemer een arbeiderscontract heeft waardoor je niet zomaar alles hoeft toe te laten.”

Als voorbeeld noemt Kuiper een groot garagebedrijf dat onder het mom van de coronacrisis besloot de overwerkvergoeding van werknemers niet te betalen. „Dat mag helemaal niet. Soms zie je dat werknemers daar onder druk toch aan toegeven. Dat is een sfeer die je niet op je werk wilt hebben. Mochten er maatregelen moeten komen, dan wil je dat in goed overleg kunnen doen.”

Vragen

De pandemie zorgt voor grote veranderingen voor de manier waarop wij werken. FNV Metaal en Industrie ontving met name in de eerste golf ontzettend veel vragen over de nieuwe vormen van werken.

„We kwamen personeel tekort om alle vragen te beantwoorden”, vertelt Kuiper. „Inmiddels is het meeste wel bekend. Je ziet nu wel dat er arbeidsconflicten ontstaan over het niet naleven van de nieuwe regels. Zowel door de werkgever, als de werknemer.”

Doemscenario

Hoe lang de coronacrisis nog gaat duren, weet niemand. Een doemscenario is dat op een gegeven moment de overheidssteun stopt, omdat er niet langer geld is voor de ondersteuning van bedrijven.

„Bedrijven die op lange termijn nog gebruik moeten maken van deze staatssteun, zijn niet overeind te houden”, stelt Kuiper. „Dat is een bittere pil, maar dat is in een crisis nou eenmaal zo. Bedrijven kunnen nu anticiperen voor de komende maanden en voor volgend jaar. Mocht deze coronacrisis doorzetten, dan moet je er als bedrijf staan.”

Desalniettemin heeft Kuiper goede hoop voor 2021. „Al met al hebben we dit jaar samen heel veel voor elkaar gekregen en het poldermodel weer in werking gebracht. Hopelijk is het genoeg voor 2021.”

DVHN Live is elke woensdag van 12.15 tot 12.45 uur te zien op DVHN.nl en Facebook .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
DVHN Live
Video
Coronavirus
menu