DVHN Live: Wanneer worden we bevrijd door het anti-coronavaccin? (en andere vragen aan viroloog Bert Niesters)

Viroloog Bert Niesters was woensdagmiddag te gast in DVHN Live om te praten over het oplopende aantal besmettingen, de zin en onzin van testen en de aankomende coronavaccins.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland lijkt te stagneren. Na een periode waarin het aantal positieve geteste mensen flink afnam, schommelt het aantal besmettingen nu al een aantal dagen rond de 5.000. Waarom de daling niet verder inzet, is een raadsel. „De discussie gaat nu over waardoor het aantal besmettingen niet verder daalt”, zegt Niesters.

„Komt het door de middelbare scholen, doordat we coronamoe zijn en de regels niet meer opvolgen of ligt het aan de data? Het is bijvoorbeeld bekend dat er relatief meer jongeren besmet zijn met het coronavirus in vergelijking met de eerste piek, maar een goed inzicht in hoeveel het er zijn, hebben we niet. Jonge mensen hebben vaak geen klachten, maar zijn toch besmet met het virus. Het zou heel handig en leerzaam zijn om 10.000 jongeren zonder symptomen te testen en te bekijken of zij toch het coronavirus hebben.”

Sneltesten

Ook werd bekend dat het aantal testen dat wordt afgenomen aan het dalen is. Moeten mensen zich meer laten testen? „We hebben nu de regel dat mensen zich alleen laten testen wanneer ze klachten hebben. Bedenk namelijk dat wanneer iemand negatief test, dat alleen iets voor de korte termijn is. Garantie tot de deur”, stelt Niesters. „Wanneer iemand ergens heen wil en zeker wil weten dat hij of zij negatief is, moet de test een paar uur van tevoren worden gedaan. In de nabije toekomst komt er misschien een thuistest, maar daarbij is het nog de vraag of deze goed genoeg werken en of dit wettelijk gezien mag.”

Om dit voor elkaar te krijgen, wijken veel mensen uit naar een commerciële teststraat. Volgens Niesters is het beter om naar een teststraat van de GGD te gaan. „Het afnemen van testen is niet iets dat je zomaar even doet. We besteden heel veel tijd aan de training van deze mensen en voeren steekproefsgewijs controles uit en dat zullen we blijven doen.”

„Ik zou mensen adviseren om niet naar een commerciële teststraat te gaan. Ik begrijp dat het voor sommigen in de buurt is, maar het is de bedoeling dat binnen een maand iedereen binnen een halfuur op een testlocatie kan zijn. Dit draagt ook bij aan een mogelijk, toekomstige testsamenleving. We komen echt wel uit deze pandemie en tests leven daar een belangrijke bijdrage aan.”

‘Deze vaccins zijn veilig’

De komst van de vaccins stemt Niesters hoopvol, al verwacht hij wel dat het distribueren ervan een grote, logistieke klus gaat worden. „Ik heb gehoord dat het RIVM verwachtte heel 2021 bezig te zijn met vaccineren. Het wordt een logistiek gezien een hele uitdaging, maar daar heeft Nederland wel ervaring mee. Bij de uitbraak van de Mexicaanse Griep in 2009 vond er ook grootschalige vaccinatie plaats.”

Over de werking van het vaccin bestaan nog een aantal vragen. Een groep mensen overweegt het niet te nemen, vanwege de mogelijke, toekomstige bijwerkingen. „Ik denk dat het voor de vaccinweigeraars van belang is dat er een goede voorlichting komt’, stelt Niesters. „Deze vaccins zijn veilig, want ze kunnen het virus niet in je vermenigvuldigen. Dat kan gewoon niet, net zoals dat je geen griep van de griepprik kunt krijgen. Daarnaast heeft een vaccin voor de Gele Koorts veel meer bijwerkingen en daar heb ik nog nooit iemand over gehoord die het niet wilde nemen.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op www.dvhn.nl en Facebook .

Nieuws

Meest gelezen

menu