DVHN Live: Wat gaat er om in de hoofden van topsporters Robben en Mollema?

Arjen Robben die woedend van teleurstelling geblesseerd de Euroborg verlaat. Bauke Mollema die met een gebroken pols huilend en tegen beter weten in probeert op zijn fiets te stappen. In de DVHN Live-uitzending van woensdag 16 september vertelde sportpyscholoog Hardy Menkehorst uit Zuidlaren hoe hij topsporters met deze emoties laat omgaan.

Topsport is voortdurend vallen en opstaan. Teleurstellingen en pijn verwerken, in de hoop dat alle inspanningen met een overwinning, titel of medaille worden beloond. Alle menselijke emoties samengebald in één wedstrijd. Hoe gaat een mens daarmee om?

Volgens Menkehorst begint het herstel van de topsporters met wat er bij hen door het hoofd gaat. „Voor beiden was het een ongelooflijke teleurstelling die tot kwaadheid leidt. Ze dachten waarschijnlijk of ze niet iets anders hadden kunnen of moeten doen, maar na een tijdje zullen ze weer bezig moeten met hun revalidatie. Dat is het enige wat ze kunnen doen.”

Steun bij omgeving en sterker terugkomen

Om het herstel van de sporters zo spoedig mogelijk te laten verlopen, wordt er veel gemaakt van het zogeheten Recovery programma. Elke letter in het woord staat voor een onderdeel naar de weg terug. „Een belangrijke letter daarin is de ‘E’ die voor environment, oftewel omgeving staat. Wanneer je geblesseerd bent, mis je de steun van ploeggenoten. In plaats daarvan train je alleen of gescheiden. Het gaat erom dat je alsnog een sociale omgeving hebt die je steunt en begrijpt”.

Een andere belangrijke letter is de ‘O’ van opportunity: mogelijkheid. Volgens de sportpsycholoog biedt een blessure topsporters juist ook mogelijkheden. „Het zou me niet verbazen als Mollema letterlijk sterker terug komt uit zijn blessure. Bij topsporters proberen we er altijd voor te zorgen dat ze beter terugkomen, dan dat ze voor hun blessure waren. In het geval van Mollema heeft hij tijdens het herstel van zijn blessure tijd om na te denken over het tactische aspect van zijn rit. Ook kan hij bekijken hoe hij zijn klimvermogen kan verbeteren.”

„In de topsport is het zo dat je altijd moet zoeken naar de kleine dingen die beter kunnen. Iedereen is goed, maar hoe kun jij daar nou boven uit steken? Je moet nieuwe dingen proberen en een blessure biedt daarvoor een kans.”

‘Kijk alleen of ze je naam goed hebben geschreven’

Ook besteedt Menkehorst aandacht aan de invloed die de media heeft op het herstel van sporters. Zo schreef Valentijn Driessen, journalist bij de Telegraaf, dat Robben na zijn blessure nu maar beter kon stoppen. Voor sporters heeft Menkehorst eigenlijk maar één advies. „Kijk alleen of ze je naam goed hebben geschreven en niet naar de inhoud. Als sporter moet je je eigenlijk alleen concentreren op dingen die je zelf kunt controleren, maar dat is lastig. De media kun je niet controleren. Is een artikel bijvoorbeeld van belang voor je herstel? Nee. Word je er sneller beter van? Ook nee.”

Menkehorst verwacht zelf niet dat Robben na deze blessure de handdoek in de ring gooit. „Ik denk dat hij gewoon keihard terugkomt, al weet ik natuurlijk niet hoe ernstig de blessure is. Hij heeft, helaas, al zoveel ervaring met blessures dat hij weet wat hij moet doen. Alles is erop gericht om te voetballen op hoog niveau, dus ik kan me niet voorstellen dat hij besluit ermee te stoppen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu