De Centrale Eindexamens komen, dus topdrukte voor DUO in Groningen. 'Het is een enorme logistieke operatie' |DVHN Live

De Centrale Eindexamens van de middelbare scholen gaan maandag van start. Topdrukte bij DUO in Groningen, die de uiterst geheime examens verzamelt, registreert en distribueert onder de scholen in Nederland. In DVHN Live van woensdag vertelde procesregisseur José van Atten vanuit ‘het cruiseschip’ van de onderwijsdienst over alles wat bij de voorbereiding komt kijken.

DUO is vooral bekend als de instantie die de studiefinanciering regelt. Maar de Dienst Uitvoering Onderwijs van de Rijksoverheid organiseert ook de afhandeling van de CITO-toetsen van de basisscholen en de Centrale Eindexamens. DUO zorgt ervoor dat de examens op tijd én veilig geleverd worden bij de verschillende scholen voordat de examens beginnen.

3,5 miljoen examens

„We hebben de topdrukte eigenlijk net achter de rug. Op dit moment worden de examens naar de scholen gereden voor de afnames vanaf 17 mei,” vertelt Van Atten. „We leveren aan ongeveer 1250 adressen examens voor 200.000 leerlingen. In totaal gaat het dan om 3,5 miljoen examens die we produceren.”

Door de pandemie verliep de voorbereiding van de examens dit jaar anders dan anders. „Het was qua voorbereiding een heel bijzonder jaar. Zo moesten we in opdracht van het Ministerie van Onderwijs ons voorbereiden op allerlei scenario’s, omdat we bijvoorbeeld niet wisten of de scholen open zouden gaan of leerlingen in quarantaine moesten.”

Uiteindelijk werd besloten om de examenperiode te verlengen. Normaal gesproken vinden de eindexamens uitsluitend in mei plaats en is er een korte herkansperiode van vier dagen in juni. Dit jaar maken de leerlingen de examens in mei én juni en is de herkansingsperiode in juli. „Het is uiteindelijk een enorme logistieke operatie geworden”, zegt Van Atten. „Zo zijn we al begonnen met het drukken van examens in december. Ik denk dat veel scholen en leerlingen daar niet bij stil staan.”

Examens gestolen

In de uitzending was ook aandacht voor een memorabel examenmoment voor Van Atten: de diefstal van een Frans VWO-examen uit een kluis bij scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam in 2013.

„Leerlingen hadden het Frans examen bemachtigd en dit voor de afname onderling verspreid. Dat was een hele onaangename verrassing voor ons”, herinnert Van Atten zich. „Ik kwam terug van het sporten en hoorde dat het examen van die dag erna gelekt was. Het was toen even alle zeilen bijzetten om de schade te beperken. We hebben toen nog heel snel een vervangend examen kunnen regelen. Je hoopt er nooit op dat zoiets gebeurt, maar het zijn toch wel de spannendste momenten van het werk: er gebeurt iets, en je moet het zo snel mogelijk proberen te fixen.”

Sindsdien worden examens elk jaar anders verpakt en anders beveiligd, om fraude en diefstal te voorkomen.

Scholen moeten vantevoren namen opgeven van medewerkers die de examens  in ontvangst nemen. Als de opgegeven medewerkers ziek of om een andere reden afwezig zijn, gaan de examens mee terug met de vervoerder en wordt een nieuwe afspraak gemaakt.

Terug naar normaal

Van Atten hoopt dat volgend jaar alles weer verloopt zoals voorheen. „Het ligt wel in de lijn der verwachting dat we volgend jaar nog steeds afhankelijk zijn van hoe de pandemie zich ontwikkelt. Ik hoop vooral voor de leerlingen dat zij weer een normaal jaar hebben. Het is mooi wat we als organisatie hebben neergezet, maar het is wel een grote belasting voor iedereen die erbij betrokken is.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op  www.dvhn.nl  en  Facebook .

Nieuws

Meest gelezen

menu