Kijk nu DVHN live terug. Uitvaartbegeleider Mariele Mijnlieff over de dilemma's bij een uitvaart in coronatijd: 'We proberen ervoor te zorgen dat iedereen op zijn eigen manier afscheid kan nemen' 

Een uitvaart in een coronatijd is anders dan anders. Uitvaartbegeleider Mariele Mijnlieff uit Stedum vertelde woensdag in DVHN Live over de dilemma’s waar familieleden en naasten mee te maken krijgen bij een uitvaart in coronatijd.

Wat Mijnlieff als eerste opviel bij de uitvaarten in coronatijd? „Wanneer iemand is overleden aan het coronavirus, dan zijn de gasten meer op hun hoede om de uitvaart te bezoeken”, vertelt ze.

„Vooral in de eerste golf toen we nog niet veel van het virus afwisten. Ik heb toen een uitvaart gedaan van een oom die op hoge leeftijd was. Je merkt dan toch dat de andere ooms en tantes, die ook op leeftijd zijn, niet op de uitvaart durven te komen”, vertelt Mijnlieff.

„Ook waren ze angstig om het huis van de overledene te bezoeken. Wanneer meer genodigden dat gevoel hebben, eindig je al snel met een kleine groep.”

Bij een uitvaart mogen op dit moment maximaal 50 mensen mensen aanwezig zijn. Daarnaast moeten alle aanwezigen een vaste zitplaats hebben en is het verplicht dat zij anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Tijdens de eerste coronagolf in maart waren de maatregelen nog strenger. Toen mochten er maximaal dertig personen komen en was er na afloop geen condoleance.

Persoonlijk

Ondanks de maatregelen is het volgens Mijnlieff nog goed mogelijk om op een persoonlijke manier afscheid te nemen van een dierbare. „Je kan ook in deze tijd de uitvaart nog passend maken in de geest van de overledene. Misschien is het niet mogelijk dat iedereen bij de uitvaart aanwezig is, maar iedereen kan wel kenbaar maken dat hij of zij bij de familie betrokken is.''

,,We openen bijvoorbeeld een online condoleanceregister waar mensen een boodschap kunnen achterlaten. Het is voor een familie heel troostrijk om te weten dat de herinneringen aan hun nabestaande worden meegedragen.”

Als voorbeeld noemt ze de uitvaart van Haron, de 23-jarige barman van Café Merlyn. „Bij het overlijden van een jong iemand is het extra moeilijk om tot een kleine kern van naasten te komen”, legt Mijnlieff uit.

„Daarom probeerden we ervoor te zorgen dat iedereen op zijn eigen manier afscheid kon nemen. Zo hing in Stedum, waar hij vandaan kwam, de vlag halfstok, was er een grote erehaag voor hem en plaatsten dorpelingen lichtjes bij het huis van de familie zodat zij na de uitvaart in het licht thuis zouden komen.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op  www.dvhn.nl  en  Facebook .

Nieuws

Meest gelezen

menu