DVHN corona-enquête: Groningers en Drenten tevreden over de coronamaatregelen, het verminderde contact met familie en vrienden valt zwaar

Doe mee met de corona-enquête van Dagblad van het Noorden. Beeld: Infographics DVHN

Drenten en Groningers zijn relatief tevreden over de coronamaatregelen tot 20 mei. Ze missen met name het sociale contact met familie en vrienden. Dat blijkt uit een enquête onder bezoekers van de website DVHN.nl.

Wij publiceerden woensdag een online vragenlijst over de coronamaatregelen die op het moment van kracht zijn, en de impact die die maatregelen hebben op mensen. 1.654 websitebezoekers namen deel aan de enquête. Lees hier de resultaten.

Een groot deel van de respondenten is tevreden met de besluiten die het kabinet dinsdag nam. Zo vindt 71,5 procent van de mensen die de enquête invulden het een goed besluit om basisscholen in mei weer te openen, en de horeca voorlopig even dicht te houden. Maarliefst 88,4 procent van de respondenten vindt het verbod op evenementen tot 1 september een goed besluit.

Het merendeel van de respondenten heeft dan ook vertrouwen in de aanpak van het kabinet. 37,2 procent geeft aan vertrouwen te hebben in de aanpak, 26,9 procent heeft veel vertrouwen. 21,5 procent heeft noch veel, noch weinig vertrouwen. Zo laat een respondent weten: ,,Vind dat het goed wordt aangepakt! Respect voor de zorg en overheid voor uitleg en aanpak."

We missen het contact met vrienden en familie

Het merendeel van de deelnemers (80,8 procent) geeft aan zich goed of zeer goed aan de maatregelen te houden. Over anderen zijn de respondenten iets minder tevreden: 68,0 procent vindt dat mensen in hun omgeving zich goed of zeer goed aan de maatregelen houden.

Het verminderde sociale contact met vrienden en familie in de coronacrisis vinden de respondenten het moeilijkst. Zo gaven 998 mensen aan dat ‘het minder bezoeken van familie en vrienden’ hen zwaar viel de afgelopen weken. Ook ‘de sluiting van kappers, nagelstudio's etc.’ (443 mensen) en het ‘thuisblijven’ (347 mensen) viel de respondenten zwaar. Het thuiswerken en begeleiden van de kinderen viel daarentegen bij veel minder zwaar: respectievelijk 91 en 53 mensen kozen voor deze opties.

Liever geen versoepeling van maatregelen in het Noorden

Op de vraag 'welke maatregelen hadden volgens jou ook wel versoepeld kunnen worden?' gaf 47,6 procent aan dat mensen met contactberoepen, zoals kappers en fysiotherapeuten, weer aan de slag moeten kunnen. 39,7 procent wil dat de bezoekregeling in de ouderenzorg wordt versoepeld en 18,1 procent dat de horeca weer open gaat.

Verder ziet het merendeel van de respondenten een versoepeling van de maatregelen in alleen het Noorden niet zitten. Slechts 14,9 procent vindt die plaatselijke versoepeling een goed idee. Zo laat een respondent weten: ,,Ik denk (maar ja, ik ben geen deskundige) dat de regels in het noorden wel soepeler mogen, anders raken we nooit besmet. En dat zal toch moeten gebeuren..."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu