Daar is ie dan: de corona-app voor heel Nederland. Kijk hier hoe de app werkt en hoe je hem op je telefoon kunt zetten

De corona-app voor heel Nederland is sinds zaterdagmiddag 10 oktober gratis beschikbaar voor iedereen. Wat doet ie precies en hoe kun je hem installeren?

De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Wat doet de corona-app?

De app stuurt jou een waarschuwing als je minstens een kwartier dicht bij iemand bent geweest die later corona blijkt te hebben. Deze persoon moet ook de app gebruiken.

Hoe werkt de app?

De app op jouw telefoon maakt via bluetooth contact met de corona-apps van andere gebruikers. Hoe dichter je bij elkaar komt, hoe sterker het signaal wordt. De apps vertellen elkaar hoe lang en hoe dicht ze bij elkaar in de buurt zijn geweest.

Krijg ik dan voortdurend waarschuwingen, bijvoorbeeld als ik even naar de winkel ga?

Nee, je moet minstens 15 minuten dicht bij iemand in de buurt zijn geweest. Als het korter duurt, bijvoorbeeld wanneer iemand voorbij loopt of fietst, is de kans op besmetting te klein. De app waarschuwt dan niet.

Weet de app constant waar ik ben?

Nee, de app weet niet waar je bent en ook niet wie je bent. Corona-apps maken onderling contact via bluetooth. Ze wisselen willekeurige codes uit, maar geen persoonsgegevens of locatiegegevens.

Maar hoe weet de app dan dat ik bij een besmet iemand in de buurt was?

Gebruikers die besmet raken, melden dat zelf met hun corona-app. Dat doen ze anoniem. Ben jij langer dan een kwartier dicht bij die gebruiker in de buurt geweest? Dan krijg je een melding.

Wat zegt die melding?

De melding vertelt jou wanneer je dicht bij iemand bent geweest die later corona bleek te hebben. De app vertelt niet wie dat was. De app vertelt ook niet waar of wanneer het contact precies heeft plaatsgevonden.

Wat moet ik doen als ik zo’n melding ontvang van mijn corona-app?

Als je een melding krijgt, ben je dicht bij iemand geweest die later corona bleek te hebben. Raak dan niet in paniek: het is niet zeker dat jij dan ook corona hebt. Je hebt extra kans gelopen op besmetting: misschien heb je corona. Blijf daarom thuis tot 10 dagen na de datum van het contact met een besmet persoon. Daarmee voorkom je dat je ook anderen besmet. Heb je klachten, binnen die 10 dagen of erna? Neem dan contact op met de GGD om je te laten testen. Bel 0800-1202 of ga naar coronatest.nl om een gratis coronatest aan te vragen.

Waarom moet ik de corona-app gebruiken?

Dat moet niet, het gebruik is vrijwillig. De app is bedoeld om zo snel mogelijk de mensen te waarschuwen die nog niet weten dat ze besmet zijn. Hoe sneller ze dat weten, hoe kleiner de kans dat ze het virus verder verspreiden.

Waar kan ik de app downloaden?

Dat kan in de App Store en in Google Play. Je kunt ook eerst naar website CoronaMelder.nl gaan. Daar staat veel informatie over de corona-app.

Nieuws

Meest gelezen

menu