Code geel Drenthe en Groningen vanwege storm Franklin: 'Het kan zeker weer onstuimig worden'

Foto: ANP

Eunice is nog maar net weg, of we hebben alweer te maken met de volgende storm: Franklin.

Het KNMI heeft code oranje voor het westen van het land even na 22.30 uur beëindigd. Momenteel is in heel het land nog wel code geel van kracht vanwege zware windstoten. ,,In de loop van de nacht beperken de zware windstoten zich voornamelijk tot de kustprovincies”, aldus het weerinstituut.

Het KNMI had zondag code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied. De waarschuwing was sinds 20.00 uur van kracht.

In Drenthe en Groningen blijft code geel van kracht. Er is op verschillende plekken ook wateroverlast vanwege de vele regen.

 

Opnieuw is er sprake van een officiële storm. Op weerstation IJmuiden werd tussen 19 en 20 uur gemiddeld windkracht 9 gemeten, meldt Weeronline. De zwaarste windstoot tot dusver werd gemeten in Voorschoten en IJmuiden en bedroeg 101 km/uur. Komende uren zullen nog wat zwaardere windstoten voorkomen. De storm zal in de nacht wat luwen.   

Bomen en dakpannen krijgen het zwaar te verduren

„Het kan zeker in de tweede helft van de avond weer onstuimig worden”, waarschuwt Roosmarijn Knol van Weeronline. Bomen, dakpannen en zonnepanelen die Eunice hebben doorstaan, krijgen het dus opnieuw flink te verduren. „Ze hebben misschien nog maar een klein zetje nodig.”

„We krijgen in het westen, langs de kust en richting het noorden en de Waddeneilanden weer te maken met windkracht 9. Ook iets dieper landinwaarts in de Randstad, Flevoland en het westen van Friesland wordt het echt stormachtig. Het verschil met vrijdag is dat het nu kort maar krachtig is. Eunice duurde uren.”

De nieuwe storm heeft de naam Franklin gekregen. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.

Vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag trok storm Eunice over Nederland. Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet, meldde Weeronline.

De zeer zware windstoten veroorzaakten ook in Drenthe en Groningen flinke schade.

Nieuws

Meest gelezen

menu