Dagelijks worden GGD’ers bedreigd door gele boekje-aso’s: 'Het is beschamend'. GGD doet aangifte

GGD-medewerkers worden tientallen keren per dag verbaal en fysiek bedreigd door mensen die snel een stempel in hun gele boekje willen als vaccinatiebewijs. Dat bevestigt een woordvoerder. De GGD noemt het ’beschamend’ en doet na ieder geval direct aangifte.

Foto: ANP/HH

Foto: ANP/HH

Een stempel of sticker in het gele boekje na vaccinatie heeft geen formele status als reisbewijs. Toch zijn mensen bereid heel ver te gaan om er een te bemachtigen, signaleert de GGD.

„In de afgelopen week horen we regelmatig van medewerkers dat ze uitgescholden worden of dat mensen hen intimideren door op hen af te lopen”, zegt woordvoerder Suzan Demirhan.

„Dat geldt voor de prikkers die aan het werk zijn, maar ook voor de callcentermedewerkers. Dan willen mensen bijvoorbeeld, terwijl ze in het ziekenhuis of bij de huisarts gevaccineerd zijn, toch bij de GGD de stempel ontvangen. Maar zo werkt het niet, daarvoor moet je terug naar de instelling waar je geprikt bent.”

Lange rijen

De GGD ziet regelmatig grote rijen ontstaan omdat mensen die al veel eerder gevaccineerd zijn, met terugwerkende kracht hun stempel of sticker willen halen. Soms zijn er zelfs vakantiegangers die met hun caravan of camper het terrein op komen rijden om daarna direct door te kunnen op vakantie. „Kennelijk vinden mensen dat ze dan te lang moeten wachten”, zegt Demirhan.

Ze heeft er ’geen woorden voor’. „Talloze mensen werken zich hier dag en nacht in het zweet om anderen te beschermen en hen zo snel mogelijk van een vaccinatie te voorzien. Juist nu werken we naar onze prikpiek toe. En dan worden ze zo bejegend. Het is gewoon beschamend dat mensen hier in deze fase van de pandemie toe in staat zijn. Op sommige locaties loopt het echt de spuigaten uit. Dit kunnen we er echt niet bij hebben.”

Van de tientallen keren per dag dat dit voorkomt, wordt in alle gevallen aangifte gedaan, stelt Demirhan. „Hier trekken we echt de grens.”

Coronapaspoort

Het gele boekje is het internationale inentingsbewijs van het ministerie van VWS waarin vaccinaties voor bijvoorbeeld gele koorts, dtp en hepatitis A en B in diverse talen staan geregistreerd. Het bestaat sinds 1983, is erkend door de WHO en staat ook bekend als ’carte jaune’, ’yellow card’ of ’gelbe Impfpass’. Het wordt veel gebruikt door reisfanaten.

Ondertussen wordt er op Europees niveau nog altijd druk gesleuteld aan het ’Digitaal Groen Certificaat’ (DGC), oftewel het coronapaspoort. Er moet nog heel wat water door de Rijn voordat alle Nederlanders door Europa kunnen reizen met het digitale coronacertificaat. Zo missen er nog honderdduizenden vaccinaties in de systemen waaruit de reispas put en moeten kinderen vaak toch nog testen, vooraf of in de doorreislanden.

„We hopen dat het digitale paspoort er zo snel mogelijk is. Dat is niet alleen belangrijk voor de reizigers, maar ook voor de luchtvaartmaatschappijen. We moeten af van de papieren rompslomp”, zei woordvoerster Petra Kok van TUI.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu