Daling coronabesmettingen stagneert: 'We staan er slechter voor dan vorig jaar'. Maar in Groningen gaat het de goede kant op, volgens viroloog Bert Niesters

Een spannende week op coronagebied. Want hoewel de cijfers de goede kant opgaan, staan we er ondanks vaccinaties een stuk minder goed voor dan vorig jaar in deze tijd en stagneert de daling een beetje. En dan moeten er ook nog eens knopen worden doorgehakt over evenementen.

,De daling stagneert een beetje’’, zegt Yorick Bleijenberg.

,De daling stagneert een beetje’’, zegt Yorick Bleijenberg. Foto: ANP/HH

Met gemiddeld 2371 nieuwe coronabesmettingen over de laatste zeven dagen blijft het aantal gelukkig dalen, al was er donderdag wel een kleine toename. Ook het aantal ziekenhuisopnames laat gemiddeld nog steeds een dalende trend zien.

Maar, benadrukt ook data-analist Yorick Bleijenberg: „De daling stagneert een beetje. En dat is erg zonde, want we waren hard op weg om groen te worden op de Europese ECDC-kaart.” Maar toen kwam het fiasco van ’Dansen met Janssen’ en Testen voor Toegang, waardoor het aantal besmettingen korte tijd explosief steeg. „En die achterstand zijn we nog steeds aan het inhalen. Als je het vergelijkt met dezelfde tijd vorig jaar, of de situatie voor 26 juni, staan we er veel slechter voor.”

‘Enige dat beter gaat, zijn de vaccinaties’

Vorig jaar rond deze tijd waren er gemiddeld ruim vier keer minder besmettingen en half zoveel overlijdens als nu. „Het enige dat echt beter gaat, zijn de vaccinaties”, vertelt de analist. „Die zorgt ervoor dat er in verhouding met de hoge incidentie weinig sterfgevallen zijn.”

Er zijn deze week weer bijna 900.000 prikken bij gezet, wat het totale aantal gaat brengen op zo’n 22,5 miljoen. Dat betekent dat zeventig procent minimaal 1 dosis heeft gehad en zo’n 55 procent al volledig is gevaccineerd. In vergelijking met andere EU-landen staan we op de zevende plaats, en laten we landen als Duitsland en Italië achter ons.

In zijn vele grafieken zag Bleijenberg nog wat anders opvallen: een sterfpiek onder ouderen in verzorgingstehuizen. Van nagenoeg nul naar enkele tientallen vier weken ná de grote ’uitgaanspiek’. „Na de grote recente uitbrak was het verhaal natuurlijk ’het zingt vooral rond onder jongeren’. Maar die hebben ook ouders en zij hebben ook ouders, en jongeren kunnen ook werkzaam zijn in de zorg en het daar naar binnen hebben gebracht.”

Niet alleen de situatie in de nachtclubs was daar debet aan, vertelt hij er wel bij. „Er komen ook mensen terug van vakantie uit dieprode gebieden die niet in quarantaine gaan.” En dat kan nog wel eens een probleem worden, denkt Bleijenberg.

R-getal gaat toenemen

Ook viroloog Bert Niesters van het UMCG wijst op het vakantie-effect. „De cijfers dalen niet door. En dat komt natuurlijk door, denk ik, mensen die terugkomen van vakantie. En als straks het kantoorleven weer opstart en introductieweken weer beginnen, verwacht ik dat het R-getal ook zal toenemen.”

En dat hoeft, zo benadrukt Bleijenberg, niet zo’n groot probleem te zijn als er maar ’een paar honderd besmettingen zijn’. „Maar omdat het aantal veel hoger is, en nog steeds niet duidelijk is dat gevaccineerden niet zelf kunnen verspreiden, gaat dat lastiger worden.”

Niesters: „Op kaarten zie je dat het noorden, Groningen en Friesland, en Zeeland in het zuiden langzaamaan de goede kant op gaan. Maar in de Randstad is het nog niet best. Ook niet in de ziekenhuizen, daar is het echt nog vol.”

Maar juist die ziekenhuisbezetting moet echt omlaag, benadrukt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) met Diederik Gommers aan het roer. Een woordvoerster benadrukt dat het met de huidige bezetting (en een werkbezetting van zo’n 80 procent wegens vakanties) ’al onder druk staat’. „Dat betekent dat we nu al regelmatig operaties moeten afzeggen, waaronder hartoperaties. En dat hakt er toch in, want dat is semi-acute zorg.” Ook in september is de capaciteit nog wat lager, maar in oktober willen de ic’s ’volle bak aan de slag voor een inhaalslag’.

‘Heel snel op punt dat zorg moet worden afgeschaald’

Maar ook dan gaat het volgens het LNAZ ’zeker knellen’. Er zijn normaliter namelijk zo’n duizend ic-bedden en bijbehorend personeel, die gemiddeld voor zeventig procent bezet zijn. Daarnaast is afgesproken dat elk ziekenhuis één a twee ’reservebedden’ open heeft voor ’traumazorg’. „Dat zijn er in heel Nederland dan 188, maar dat kan lokaal al lastig worden met een groot auto-ongeluk, bijvoorbeeld.” Dan blijven er nog zo’n honderd bedden over voor coronapatiënten. „En als we daarover heen komen, kom je al heel snel op het punt dat zorg moet worden afgeschaald.”

Het vergrootglas ligt nu weer bij het kabinet, dat vrijdag gaat aankondigen wat er gaat gebeuren met grote één- of meerdaagse evenementen na 1 september. Mogen die doorgaan? Bleijenberg: „Alleen de Formule 1 op Zandvoort gaat, hard gezegd, geen doden opleveren. Maar wat gebeurt er als je alleen dat toestaat?” Niesters is dat met hem eens. „Je kan je afvragen wat het met het draagvlak gaat doen als je één groot evenement wel toestemming geeft en anderen niet. Ook al is dit natuurlijk een geplaceerd evenement in de buitenlucht. Het wordt een lastige besluitvorming, denk ik.”

Storing

Overigens is er de afgelopen dagen regelmatig een storing geweest waardoor de coronacijfers later kwamen dan normaal. Volgens overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland kwam dat wegens een software-update die ’s nachts werd uitgevoerd en langer duurde dan normaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu